Μια πολίτικη συνταγή για βασιλόπιτα- τσουρέκι!

Η βασιλόπιτα είναι το πρώτο γλυκό της χρονιάς και σηµατοδοτεί την έναρξη του νέου έτους. Αυτό που σίγουρα όλοι περιµένουµε είναι να µας πέσει το φλουρί, που υπόσχεται τύχη για τη νέα χρονιά!

Υλικά για 10-12 µερίδες

1 κιλό αλεύρι για τσουρέκι
60 γρ. µαγιά νωπή

300 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

200 ml γάλα πλήρες χλιαρό

5 αυγά µεσαίου µεγέθους (250 γρ.)

350 γρ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωµένο, χλιαρό

5 γρ. µαστίχα τριµµένη

7,5 γρ. µαχλέπι τριµµένο

15 ml χυµός πορτοκαλιού

5 γρ. ξύσµα πορτοκαλιού

1 πρέζα αλάτι

2 κρόκοι αυγών µεσαίου µεγέθους (40 γρ.)

150 γρ. αµύγδαλα χωρίς τη φλούδα, ολόκληρα

Εκτέλεση

1. Βάλε σε ένα µπολ το χλιαρό γάλα, 60 γρ. ζάχαρη και τη µαγιά και ανακάτεψε µε ένα πιρούνι ώστε να διαλυθούν καλά τα υλικά. Πρόσθεσε αλεύρι όσο πάρει, µέχρι να γίνει ζυµάρι. Σκέπασε µε µια βαµβακερή πετσέτα και άφησε για 1-2 ώρες σε ζεστό µέρος, µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

2. Βάλε τα αυγά, την υπόλοιπη ζάχαρη, το τριµµένο µαχλέπι, την τριµµένη µαστίχα, το αλάτι, το ξύσµα και το χυµό πορτοκαλιού σε µια κατσαρόλα και άφησέ τα σε µέτρια φωτιά για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας µε αυγοδάρτη µέχρι να ζεσταθούν λίγο. Μετά βάλ’ τα στον κάδο του µίξερ και χτύπησε µε το σύρµα σε δυνατή ταχύτητα, µέχρι να αφρατέψει. Πρόσθεσε το ζυµάρι, βγάλε το σύρµα από το µίξερ, τοποθέτησε το γάντζο και συνέχισε να χτυπάς. Ρίξε το λιωµένο βούτυρο και εξακολούθησε το χτύπηµα ρίχνοντας και το υπόλοιπο αλεύρι. Η ζύµη να ξεκολλάει από τα τοιχώµατα. Πλάσε τη ζύµη σε µπάλα, βάλ’ τη σε ένα µπολ, σκέπασέ τη µε πετσέτα και άφησέ τη για περίπου 1-2 ώρες, µέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

3. Προθέρµανε το φούρνο στους 180°C στον αέρα. Τοποθέτησε σε ένα στρογγυλό ταψί 26 εκ. αντικολλητικό χαρτί ψησίµατος και βάλε τη ζύµη της βασιλόπιτας. Άφησέ τη για περίπου 30΄ σκεπασµένη, να φουσκώσει και πάλι. Μετά χτύπησε τους κρόκους µε 15 ml νερό και µε ένα πινέλο άλειψε την επιφάνεια της βασιλόπιτας. Διακόσµησε µε τα αµύγδαλα πιέζοντάς τα ελαφρώς, ώστε να καθίσουν µέσα στη ζύµη, και ψήσε για 5΄ στους 180°C. Κατόπιν κατέβασε τη θερµοκρασία στους 160°C και ψήσε για 1 ώρα. Βγάλε τη από το φούρνο, αναποδογύρισέ τη σε µια πιατέλα ώστε να την ξεφορµάρεις και άφησε να κρυώσει πριν τη σερβίρεις.

syntages

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: