Μετανάστες κρύβονται σε φορτηγά για την Ιταλία

Απολύτως ελεγχόμενη χαρακτήρισε την κατάσταση στο λιμάνι της Πάτρας, σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κεντρικός λιμενάρχης Τρύφων Κοροντζής, παρουσιάζοντας τον απολογισμό του πρώτου εξαμήνου.

Όπως εξήγησε, η λειτουργία των κέντρων καταγραφής και φιλοξενίας μεταναστών, σε συνδυασμό με τα μέτρα που εφαρμόζονται στο λιμάνι, φαίνεται πως λειτούργησαν αποτρεπτικά, ως προς την έλευση μεταναστών στην Πάτρα, με σκοπό να ταξιδέψουν παράνομα προς την Ιταλία.

Άλλωστε, όπως πρόσθεσε, τα στοιχεία των συλλήψεων για το πρώτο εξάμηνο του 2016, δείχνουν ότι δεν υπήρξε κάποια σημαντική διαφοροποίηση, σχετικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2015.

Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2016 συνελήφθησαν 43 άτομα που κατηγορήθηκαν ως διακινητές, 119 μετανάστες που προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και άλλοι 215 μετανάστες, που επιχείρησαν να μπουν σε πλοία της γραμμής προς Ιταλία, κρυμμένοι σε κάποιο φορτηγό όχημα.

Αντίστοιχα, το πρώτο εξάμηνο του 2015 είχαν συλληφθεί 67 άτομα που είχαν κατηγορηθεί ως διακινητές, 206 μετανάστες που προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα και άλλοι 168 μετανάστες, που επιχείρησαν να ταξιδέψουν προς Ιταλία κρυμμένοι σε κάποιο όχημα.
Όπως προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων, μειώθηκε ο αριθμός όσων προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλαστά έγγραφα, αλλά αυξήθηκε ο αριθμός των μεταναστών που βρέθηκαν κρυμμένοι σε κάποιο φορτηγό, πριν το όχημα εισέλθει σε πλοίο με προορισμό την Ιταλία.

Επίσης, όπως φαίνεται από τα στοιχεία, μειώθηκε, συγκριτικά με το 2015, ο αριθμός των ατόμων που συνελήφθησαν ως διακινητές.

Όσον αφορά στις υπηκοότητες των συλληφθέντων με πλαστά έγγραφα, οι περισσότεροι ήσαν Σύριοι, ενώ οι περισσότεροι μετανάστες που προσπάθησαν να ταξιδέψουν χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα, ήσαν Αφγανοί και Ιρανοί.

Όσον αφορά στην κατάσταση που επικρατεί ακριβώς απέναντι από την λιμενική ζώνη, ο Τρύφων Κοροντζής είπε ότι εκεί βρίσκονται περίπου 50 μετανάστες, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ανήλικοι που προσπαθούν να μπουν μέσα στο λιμάνι και να κρυφτούν σε κάποιο φορτηγό. Όμως, όπως πρόσθεσε, πραγματοποιούνται συνεχείς περιπολίες αλλά και συλλήψεις, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας που εφαρμόζονται.

Όσον αφορά στον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών, το πρώτο εξάμηνο βρέθηκαν, σε τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, περίπου 67 κιλά χασίς.

typosthes.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: