Μελομακάρονα, Τραγανά έξω….μελωμένα μέσα!!


ΥΛΙΚΑ: για 30 περίπου μελομακάρονα

  • 230 γρ. ελαιόλαδο (εναλλακτικά 110 γρ. ελαιόλαδο ή 120 σπορέλαιο)
  • 190 γρ. χυμός πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ. μέλι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • ξύσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/4 κ.γ. γαρύφαλλο
  • 420 γρ. αλεύρι
  • 80 γρ. σιμιγδάλι


ΣΙΡΟΠΙ

  • 260 γρ. νερό
  • 410 γρ. ζάχαρη
  • 85 γρ. μέλι
  • μισό πορτοκάλι
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2 γαρύφαλλα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

ΣΙΡΟΠΙ

Ξεκινάμε με το σιρόπι για να κρυώσει καλά. Μπορούμε να το κάνουμε αποβραδίς. Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το μέλι, σε ένα κατσαρολάκι και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει να βράζει. Δεν ανακατεύουμε καθόλου.Κατόπιν, χαμηλώνουμε στο μισό και αφήνουμε για 1-2 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει καλά.

Σ’ένα μπολ βάζουμε τα υλικά εκτός από το αλεύρι, το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι.

Kατόπιν, ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο στερεό και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι. Δεν το παρακάνουμε! Δεν χρειάζεται ζύμωμα διότι θα βγάλει τα λάδια του. Οπότε ανακατεύουμε ίσα ίσα να ενωθούν τα υλικά!

Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα των 30 γρ. περίπου. Τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα τρυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175-180 βαθμούς κελσίου για 25-30 λεπτά.

Μόλις βγουν από το φούρνο τα ρίχνουμε ζεστά στο κρύο σιρόπι για 50-60 δευτερόλεπτα περίπου.Τα γυρνάμε και από τις δύο πλευρές. Τα τελευταία μελομακάρονα συνήθως χρειάζονται λίγο παραπάνω χρόνο γιατί το σιρόπι έχει πάρει θερμοκρασία από τα μελομακάρονα! Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε σε σήτα να στραγγίξουν.

Σε ένα φλιτζάνι βάζουμε δυο κουταλιές μέλι με λίγο σιρόπι, που περίσσεψε, και ανακατεύουμε. Με αυτό το μείγμα περιχύνουμε τα μελομακάρονα αφού τα βάλουμε σε μία πιατέλα. Στο τέλος, ρίχνουμε το ψιλοκομμένο καρύδι.

ΜΥΣΤΙΚΟ 1 :ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΟΥ ΧΕΡΙΟΥ

Τα μελομακάρονα είναι από τα γλυκά που δεν θέλουν πολλά πολλά! Τι εννοώ? Η ζύμη δεν χρειάζεται  πολύ ανακάτεμα, κοινώς καθόλου παίδεμα! Όταν έρθει η ώρα που θα αναμειχθούν τα υγρά υλικά με τα στερεά κάνουμε δυο κινήσεις ίσα ίσα να ενσωματωθεί το αλεύρι. Τίποτα παραπάνω! Ο λόγος πολύ απλός! Αν δουλευτεί πολύ θα «βγάλει» το λάδι του!

ΜΥΣΤΙΚΟ 2: ΖΥΜΗ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ

Από τη στιγμή που θα φτιάξουμε τη ζύμη δεν μπορούμε να την αφήσουμε (για να πάμε να πιούμε καφεδάκι)και να την πλάσουμε αργότερα! Για αυτό τη λέω και ζύμη της στιγμής! Τη φτιάχνεις -την πλάθεις-την ψήνεις ! Δεν περιμένεις λεπτό! Ο λόγος? Ίδιος με τον παραπάνω! Θα βγάλει λάδι!

ΜΥΣΤΙΚΟ 3: ΣΩΣΤΟ ΨΗΣΙΜΟ

Το ψήσιμο παίζει σημαντικό ρόλο στο μέλωμα. Αν τα παραψήσεις δύσκολα θα σιροπιαστούν μέχρι μέσα. Αν από την άλλη τα βγάλεις πιο νωρίς από το φούρνο τότε θα γίνουν σαν λάσπη! Στα 30 γρ. ζύμης συνήθως θέλουν 25-30 λεπτά ανάλογα το φούρνο.

ΜΥΣΤΙΚΟ 4: ΣΩΣΤΟ ΣΙΡΟΠΙ-ΣΙΡΟΠΙΑΣΜΑ

Το σιρόπι επειδή περιέχει παραπάνω ζάχαρη από το νερό δεν χρειάζεται καθόλου ανακάτεμα γιατί θα ζαχαρώσει! Βάζουμε τα υλικά στο κατσαρολάκι και με το που αρχίσει να κοχλάζει το χαμηλώνουμε στο μισό για 1-2 λεπτά.

Για να σιροπιάσουμε τα μελομακάρονα να θυμάστε ότι πρέπει να είναι αντίστροφα! Δηλαδή, κρύο σιρόπι με ζεστά μελομακάρονα ή ζεστό σιρόπι με κρύα μελομακάρονα! Ποτέ το ίδιο γιατί θα γίνουν μια αποτυχία …πιστέψτε με!

ΜΥΣΤΙΚΟ 5: ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΙΑ ΜΕΡΕΣ

Αν για κάποιο λόγο δεν προλαβαίνουμε να φτιάξουμε τελευταία στιγμή μελομακάρονα και θέλουμε να τα κάνουμε μέρες πριν τότε μπορούμε να κάνουμε το εξής: Φτιάχνουμε τα μπισκότα και αφού κρυώσουν καλά τα κλείνουμε αεροστεγώς! Δεν τα σιροπιάζουμε. Όταν έρθει ή ώρα να τα σερβίρουμε φτιάχνουμε το σιρόπι, τα μελώνουμε και είναι φρέσκα για φάγωμα! Δεν ξεχνάμε κρύο το ένα-ζεστό το άλλο!

Για το τέλος, θέλω να πω κάτι πολύ βασικό. Όσο και αν ακούγεται κοινότυπο αυτό που θα πω, να ξέρετε ότι τα ποιοτικά υλικά δίνουν τρομερά καλύτερο αποτέλεσμα! Το λέω γιατί έκανα πάρα πολλές δοκιμές άλλοτε με φθηνά και άλλοτε με ακριβά υλικά! Καμία σχέση! Τη βασική διαφορά την είδα με το μέλι! Μην προτιμήσετε πολύ φθηνό μέλι. Συνήθως, είναι σα νερό και τα μελομακάρονα βγαίνουν (Πως να το πω κομψά???)….λάσπη!

Καλές γιορτές σε όλους!!!


Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: