Μελιτζανάκι Τουρσί



Τώρα, με τα νόστιμα, μικροσκοπικά όψιμα μελιτζανάκια, είναι η ώρα να φτιάξεις ένα από τα ωραιότερα τουρσιά της ελληνικής παράδοσης, με καταγωγή από τις χαμένες πατρίδες και την παράδοση των μικρασιατών. Στα τσιπουράδικα του Βόλου είναι ο μεζές που πρώτος έρχεται στο τραπέζι, αφού ανοίγει την όρεξη και λατρεύει το ούζο και τα λοιπά αποστάγματα. Ωστόσο, εκτός από σκέτο, μπορείς να το συνδυάσεις και με άλλα πράγματα: ταιριάζει στην αβγοσαλάτα και την πατατοσαλάτα, σε μια σαλάτα με ψητά λαχανικά, κάνει ωραιότατες μπρουσκέτες με λίγη φέτα, παντρεύεται με τα όσπρια και τα παστά ψάρια. Και διατηρείται έναν ολόκληρο χρόνο στο ψυγείο. Εγώ το προτιμώ με φέτα, βούτες με φρέσκο ψωμάκι και ένα αβγό.

Υλικά

  • 1 κιλό μικρό-μικρό μελιτζανάκι
  • 20 κλωνάρια σέλινο
  • μισό ματσάκι φυλλαράκια σέλινο ψιλοκομένο
  • 4-5 καρότα σε μικρά καρεδάκια
  • 10 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 2 ή στα 3 κατά μήκος
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 4 πιπεριές κέρατο σε ροδέλες
  • 4 πιπεριές Φλωρίνης σε ροδέλες
  • ολόκληρα πιπέρια
  • αλάτι χοντρό
  • ξύδι (κατά προτίμηση ένα καλό, δυνατό χύμα ξύδι από κρασί)
  • ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Χαράζουμε κατά μήκος τα μελιτζανάκια, βράζουμε νερό με μπόλικο αλάτι και ξύδι και μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε τα μελιτζανάκια και τα βράζουμε για 4 λεπτά. Τα βγάζουμε και τα στραγγίζουμε.

Στο ίδιο νερό ρίχνουμε το σέλινο και το καρότο και το ζεματάμε για άλλα 4 λεπτά. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε πιάτο.

Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το σκόρδο, το σέλινο ψιλοκομμένο, το καρότο, τον μαϊντανό και τις πιπεριές.



Με το χέρι πιέζουμε να ανοίξει η κοιλίτσα από τις μελιτζάνες και πιέζοντας τις γεμίζουμε γενναιόδωρα με τη γέμιση. Δένουμε με 1 κλωναράκι σέλινο.

Τοποθετούμε σε γυάλινο βάζο σφιχτά-σφιχτά σε στρώσεις τα μελιτζανάκια και τα καλύπτουμε ως πάνω με ξύδι. Τα αφήνουμε 4-5 μέρες στο ξύδι, στο ψυγείο, ανάλογα πόσο δυνατό είναι το ξύδι μας.

Τα βγάζουμε από το ξύδι, αδειάζουμε τη γυάλα και ξανατοποθετούμε σφιχτά σε στρώσεις τα μελιτζανάκια. Γεμίζουμε ως πάνω με ελαιόλαδο, προσθέτουμε ολόκληρα πιπέρια και τα συντηρούμε για 1 χρόνο στο ψυγείο.

Κάθε φορά, βγάζουμε το μελιτζανάκι, το κόβουμε σε ροδέλες και το σερβίρουμε με επιπλέον λαδάκι.



Originally posted 2017-09-14 14:10:36.

Πηγή - idiva.gr

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: