Μεξικό: Εντοπίστηκε για πρώτη φορά από το διάστημα διαρροή μεθανίου στη θάλασσα

Στο περιοδικό Environmental Science and Technology Letters δημοσιεύτηκε η νέα μελέτη που εντόπισε ποσότητα μεθανίου από μια πλατφόρμα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού που εξέλυε περίπου 40.000 τόνους μεθανίου σε μια περίοδο 17 ημερών τον Δεκέμβριο — Το μεθάνιο ευθύνεται για περίπου το 30% της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι σήμερα

Για πρώτη φορά επιστήμονες χρησιμοποίησαν δορυφορικά δεδομένα προκειμένου να ανιχνεύσουν μια μεγάλη υπεράκτια διαρροή μεθανίου, ενός αερίου που συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Αυτά τα ευρήματα αποτελούν ένα εργαλείο για τον εντοπισμό αόρατων έως σήμερα ποσοτήτων μεθανίου από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Στο περιοδικό Environmental Science and Technology Letters δημοσιεύτηκε η νέα μελέτη που εντόπισε ποσότητα μεθανίου από μια πλατφόρμα παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου στον Κόλπο του Μεξικού που εξέλυε περίπου 40.000 τόνους μεθανίου σε μια περίοδο 17 ημερών τον Δεκέμβριο.

H συγκεκριμένη πλατφόρμα, όπως γράφει το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων βρίσκεται κοντά στο Campeche στο νότιο Μεξικό, βρίσκεται σε ένα από τα μεγαλύτερα πεδία παραγωγής πετρελαίου της χώρας.

«Τα αποτελέσματά μας καταδεικνύουν πώς οι δορυφόροι μπορούν να ανιχνεύσουν νέφη μεθανίου από υπεράκτια υποδομή. Ανοίγει την πόρτα στη συστηματική παρακολούθηση των βιομηχανικών εκπομπών από μεμονωμένες υπεράκτιες πλατφόρμες» ανέφερε ο ερευνητής Luis Guanter, καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Βαλένθια.

Οι μέθοδοι που βασίζονται σε δορυφόρους για τον εντοπισμό διαρροών μεθανίου στην ξηρά έχουν αναπτυχθεί γρήγορα τα τελευταία χρόνια. Όμως, υπάρχει έλλειψη ανάλογων τεχνικών για διαρροές από υπεράκτιες επιχειρήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της παγκόσμιας παραγωγής.

Έως τώρα, η ικανότητα του νερού των ωκεανών να απορροφά την υπέρυθρη ακτινοβολία βραχέων κυμάτων έχει περιορίσει την ποσότητα του ανακλώμενου φωτός που φτάνει στους διαστημικούς αισθητήρες.

Ο Luis Guanter και οι συνεργάτες του ξεπέρασαν αυτό το πρόβλημα με μια νέα μέθοδο για τη μέτρηση της ηλιακής ακτινοβολίας που αναπηδά από την επιφάνεια του νερού.

Το μεθάνιο ευθύνεται για περίπου το 30% της παγκόσμιας αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι σήμερα.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: