Λονδίνο:Πάνω από 9 δισ. ευρώ για την Συρία στην διάσκεψη δωρητών

Ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών η Διάσκεψη Δωρητών για τη Συρία, που ολοκληρώθηκε χθες στο Λονδίνο. Όπως δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, συγκεντρώθηκε ποσό άνω των 9 δις ευρώ (10 δις δολάρια) προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες των Σύρων προσφύγων στις όμορες χώρες της Συρίας.

Το ποσό αυτό αναμένεται να χορηγηθεί μεσοπρόθεσμα σε διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται με γνώμονα την παροχή βοήθειας για την επίλυση της προσφυγικής κρίσης στη Συρία. «Ποτέ άλλοτε στο παρελθόν δεν μαζεύτηκε σε μια μέρα ένα τόσο μεγάλο ποσό για ένα ανθρωπιστικό πρόβλημα», τόνισε ο Κάμερον. «Στέλνουμε ηχηρό μήνυμα στον πληθυσμό της χώρας ότι βρισκόμαστε στο πλευρό του».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός κάλεσε επίσης τη Ρωσία να ασκήσει την επιρροή της προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις. «Χρειαζόμαστε εκεχειρία», είπε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν έκανε λόγο για μια μεγάλη επιτυχία.

Από την πλευρά της η καγκελάριος Μέρκελ επεσήμανε το διπλό μήνυμα της Διάσκεψης, «αφενός συγκεντρώθηκε ποσό για την κάλυψη των άμεσων αναγκών εντός του 2016, αφετέρου το ύψος του ποσού ανοίγει προοπτικές και για του χρόνου». Η Άγκελα Μέρκελ υπογράμμισε επίσης τις προσπάθειες του Λιβάνου και της Ιορδανίας και τόνισε ότι θα κάνει το παν στην ΕΕ για να δημιουργήσει προνομιακές εμπορικές σχέσεις με χώρες που υποδέχονται πρόσφυγες. Σε ό,τι αφορά τα 2, 3 δις ευρώ που θα διαθέτει η Γερμανία μέχρι το 2018 η κ. Μέρκελ είπε ότι οι πόροι δίνονται για να γίνουν πιο βιώσιμες οι συνθήκες επί τόπου». Η γερμανική συμμετοχή θα δοθεί καταρχήν στο πλαίσιο του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας καθώς και για την εκπαίδευση και θέσεις εργασίας για τους ενήλικες των προσφύγων στις χώρες γύρω από τη Συρία. Ας σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν με 800 εκατομ. ευρώ, ενώ η Μ. Βρετανία 1.6 δις ευρώ.

Action24.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: