Κυρώσεις από τις ΗΠΑ στον νυν αντιπρόεδρο και πρώην πρόεδρο της Παραγουάης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι προχώρησε στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος του νυν αντιπροέδρου της Παραγουάης και πρώην προέδρου της χώρας της Λατινικής Αμερικής, στους οποίους προσάπτει πως εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς.

Ο αντιπρόεδρος Ούγο Βελάσκες και ο πρώην πρόεδρος Οράσιο Καρτές (2013-2018) αντιμετωπίζουν κυρώσεις για την «ανάμιξή τους στη συστηματική διαφθορά που υπονόμευσε τους δημοκρατικούς θεσμούς στην Παραγουάη», ανέφερε στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Οι κυβερνήσεις πρέπει να δίνουν λόγο στους λαούς τους και όχι να χειραγωγούνται για να επωφελείται μια διεφθαρμένη πολιτική ελίτ», υπερθεμάτισε ο κ. Μπλίνκεν μέσω Twitter.

Τυχόν πόροι των δύο ανδρών στη δικαιοδοσία των αμερικανικών αρχών θα δεσμευτούν και θα απαγορευτεί οι Αμερικανοί να έχουν οποιαδήποτε οικονομική συναλλαγή μαζί τους.

Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, ο κ. Καρτές ενέχεται σε διάφορες υποθέσεις διαφθοράς, που εκτυλίχθηκαν προτού γίνει πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της θητείας του και κατόπιν.

«Για πάνω από μια δεκαετία», ο Οράσιο Καρτές αξιοποιούσε «την παράνομα αποκτημένη περιουσία και επιρροή του για να επεκτείνει την πολιτική και οικονομική δύναμή του» αψηφώντας «τους παραγουανούς θεσμούς».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: