Αφγανιστάν: Πέθανε πρώην Σοβιετικός στρατιώτης που παρέμεινε μετά τη ρωσική εισβολή

Ένας πρώην Σοβιετικός στρατιώτης, ο οποίος παρέμεινε στο Αφγανιστάν μετά την υποχώρηση του Κόκκινου Στρατού το 1989, έχοντας ασπαστεί το Ισλάμ, πέθανε στο Χεράτ, ανέφεραν ιοι αφγανικές αρχές.

Ο Μπαχρεντίν Χακίμοφ, ηλικίας περίπου 60 ετών, γνωστός ως σεΐχης Αμπντουλάχ, αφού ασπάστηκε το Ισλάμ, πέθανε από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα από θερμαντικό σώμα στην πόλη Χεράτ, σύμφωνα με τις αφγανικές αρχές. Ο ιατροδικαστής ανέφερε ότι ο θάνατος δεν ήταν ύποπτος.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εκλιπόντος. «Ήρθε στο Αφγανιστάν με τα σοβιετικά στρατεύματα και πιάστηκε αιχμάλωτος», είπε σε tweet. «Μετά έγινε μουσουλμάνος, παντρεύτηκε εδώ και έζησε στο Χεράτ».

Ο σεΐχης Αμπντουλάχ ήταν αξιωματικός των στρατιωτικών πληροφοριών στον σοβιετικό στρατό που είχε καταλάβει τη χώρα για δέκα χρόνια μετά την εισβολή την παραμονή των Χριστουγέννων του 1979.

Γύρω στο 1985, τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι στη μάχη και σώθηκε χάρη σε Αφγανούς που τον παρέλαβαν και τον φρόντισαν, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο σε συνέντευξη το 2015.

«Μένω εδώ και υπηρετώ τους μουτζαχεντίν για να αποζημιώσω τις ζημιές και τις φρικαλεότητες που έχω διαπράξει», είχε πει, ντυμένος με παραδοσιακά αφγανικά ρούχα.

Ο Αμπντουλάχ εργαζόταν από το 2013 στο Μουσείο Μουτζαχεντίν στο Χεράτ, το οποίο εξυμνεί τη νίκη τους επί του Κόκκινου Στρατού. Ήταν προηγουμένως θεραπευτής, συνταγογραφώντας φαρμακευτικά βότανα σε Αφγανούς στα δυτικά της χώρας.

«Είμαι Αφγανός τώρα. Όταν πεθάνω, θέλω να με θάψουν σε αυτό το Μουσείο», είπε.

«Ήταν ένας καλός άνθρωπος, ένας καλός μουσουλμάνος», είπε την Τετάρτη στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους φίλους του, ο Σαϊντ Γκουλάμ.

Το 1989, ο Κόκκινος Στρατός απέσυρε τα στρατεύματά του από το Αφγανιστάν έπειτα από δεκαετία πολέμου ενάντια στους υποστηριζόμενους από τη Δύση μουτζαχεντίν και την απώλεια 15.000 Σοβιετικών στρατιωτών. Ο πόλεμος είχε οδηγήσει το Αφγανιστάν σε εμφύλιο, συμβάλλοντας στην άνοδο στην εξουσία των Ταλιμπάν μεταξύ του 1996 και του 2001.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: