Άνα Μπέλεν Μόντες: Ελεύθερη η κατάσκοπος της Κούβας μετά από 20 χρόνια

Η Άνα Μπέλεν Μόντες- μια από τις πιο διάσημες κατασκόπους του Ψυχρού Πολέμου που αποδείχθηκε ότι κατασκόπευε τις ΗΠΑ για λογαριασμό της Κούβας- αποφυλακίστηκε μετά από 20 χρόνια.

Η 65χρονη σήμερα Μόντες εργαζόταν ως αναλύτρια στην Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας και για δύο δεκαετίες έδινε απόρρητες πληροφορίες στην Κούβα.

Μετά τη σύλληψή της το 2001, οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είχε αποκαλύψει σχεδόν εξ ολοκλήρου τις επιχειρήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στο νησί.

Ένας αξιωματούχος δήλωσε ότι ήταν από τους «πιο επιζήμιους κατασκόπους» που έπιασαν οι ΗΠΑ.

Η Μισέλ Βαν Κλιφ, η οποία ήταν επικεφαλής της αντικατασκοπείας επί προεδρίας Τζορτζ Μπους, δήλωσε στο Κογκρέσο το 2012 ότι η Μόντες είχε «εκθέσει σχεδόν τα πάντα — που γνωρίζαμε για την Κούβα και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαμε στην Κούβα».

«Έτσι, οι Κουβανοί γνώριζαν πολύ καλά όλα όσα γνωρίζαμε γι’ αυτούς και μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν προς όφελός τους. Επιπλέον, ήταν σε θέση να επηρεάσει τις εκτιμήσεις για την Κούβα στις συζητήσεις της με συναδέλφους της και βρήκε επίσης την ευκαιρία να παράσχει πληροφορίες που απέκτησε σε άλλες δυνάμεις».

Μετά τη σύλληψή της, η Μόντες κατηγορήθηκε ότι προμήθευσε τις ταυτότητες τεσσάρων Αμερικανών κατασκόπων. Της επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 25 ετών, με τον δικαστή που την καταδίκασε να την κατηγορεί ότι έθεσε σε κίνδυνο το «έθνος στο σύνολό του».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: