Ξεκινούν ΝΑΤΟϊκές περιπολίες στο Αιγαίο: Έρχονται τα πρώτα πλοία

Την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην ανάσχεση της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και παράνομης μετανάστευσης στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, επικύρωσαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ, έπειτα από κοινό αίτημα της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας.

 

«Συμφωνήσαμε ότι το ΝΑΤΟ θα παράσχει υποστήριξη για να βοηθήσει στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Η συμφωνία βασίζεται σε κοινό αίτημα της Γερμανίας, της Ελλάδας και της Τουρκίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Στόχος είναι να συμμετέχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για την ανάσχεση της παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο», συνέχισε ο γγ του ΝΑΤΟ. Ο ίδιος τόνισε ότι βάσει της συμφωνίας, οι ελληνικές και τουρκικές ένοπλες δυνάμεις δεν θα επιχειρούν στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο της άλλης χώρας.

O γγ του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι τις περιπολίες θα αναλάβει η ναυτική νατοϊκή δύναμη SNMG2, η οποία ήδη περιπολεί στην περιοχή, υπό γερμανική διοίκηση. Όπως είπε, η SNMG2 θα αναλάβει τη διεξαγωγή αναγνώρισης, παρακολούθησης και επιτήρησης των παράνομων διελεύσεων στο Αιγαίο σε συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές, ενώ παράλληλα θα έχει «απευθείας σύνδεση» με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό διαχείρισης συνόρων, Frontex.

Ο Γ. Στόλτενμπεργκ τόνισε, επίσης, ότι η SNMG2 θα κατευθυνθεί προς το Αιγαίο χωρίς καθυστέρηση και κάλεσε τα μέλη του ΝΑΤΟ να την ενισχύσουν. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η νατοϊκή ναυτική επιχείρηση στο Αιγαίο δεν έχει να κάνει με επαναπροώθηση πλοίων με πρόσφυγες, αλλά στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η εμπορία ανθρώπων και τα εγκληματικά δίκτυα των διακινητών, κάτι το οποίο θα γίνει «σε συνεργασία με τις εθνικές ακτοφυλακές και την ΕΕ».

Η νατοϊκή επιχείρηση, η πρώτη αυτού του είδους για την Ατλαντική Συμμαχία, έχει ως στόχο να συνδράμει την Ευρώπη στην αντιμετώπιση της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από τον Β” Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Υπάρχει ένα εγκληματικό συνδικάτο που εκμεταλλεύεται αυτούς τους ταλαίπωρους ανθρώπους και αυτή είναι μία οργανωμένη επιχείρηση διακίνησης ανθρώπων. Το να στραφούμε εναντίον του είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα…Αυτό είναι ο κύριος στόχος (της επιχείρησης αυτής», δήλωσε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Αστον Κάρτερ, δίνοντας το πολιτικό περίγραμμα της νατοϊκής απόφασης.

Αν και οι επιχειρησιακές λεπτομέρειες δεν έχουν αποφασισθεί από τη στρατιωτική ηγεσία της συμμαχίας, η ιδέα συνίσταται στη συνεργασία πολεμικών πλοίων με την ελληνική και την τουρκική ακτοφυλακή και τις δυνάμεις της Frontex, σύμφωνα με το Ρόιτερς. Αεροσκάφη του ΝΑΤΟ θα συμμετέχουν επίσης σε αποστολές παρακολούθησης και συλλογής πληροφοριών επάνω από το Αιγαίο, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημεrίδας Guardian.

Η ονομαζόμενη Μόνιμη Ναυτική Δύναμη 2 του ΝΑΤΟ διαθέτει πέντε πολεμικά πλοία ανοικτά της Κύπρου και σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της Συμμαχίας Γκενς Στόλτενμπεργκ, θα πλεύσει σύντομα προς το Αιγαίο. Αν χρειασθεί, θα ενισχυθεί με επιπλέον πλοία.

Η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος στην αποστoλή του ΝΑΤΟ, μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία, ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν πλήρη υποστήριξη προς την επιχείρηση.

Η Δανία αναμένεται επίσης να συμβάλει με ένα πολεμικό πλοίο, σύμφωνα με πηγή της γερμανικής κυβέρνησης.

«Είναι σημαντικό τώρα να δράσουμε με ταχύτητα», δήλωσε μετά τη σύνοδο των υπουργών Αμυνας η γερμανίδα υπουργός Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι η νατοϊκή επιχείρηση θα έχει αποτρεπτικό για τους διακινητές χαρακτήρα.

Είναι περισσότερο πιθανόν ότι οι πληροφορίες που θα συγκεντρώνονται για τη δράση των διακινητών θα παραδίδονται στην τουρκική ακτοφυλακή, ώστε να της επιτραπεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τους διακινητές, παρά ότι οι ίδιες οι νατοϊκές δυνάμεις θα κινούνται κατά των εγκληματιών, δήλωσαν πηγές του ΝΑΤΟ.

Ελληνικά και τουρκικά πλοία θα παραμείνουν στα χωρικά τους ύδατα αντιστοίχως και οι πρόσφυγες που θα διασώζονται από νατοϊκά πλοία θα επιτρέφουν στην Τουρκία, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Τι δήλωσε ο Π. Καμμένος

Η συμφωνία του ΝΑΤΟ «αλλάζει εντελώς τα πράγματα όσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, λίγο μετά τη λήξη της υπουργικής συνόδου στις Βρυξέλλες.

Ο Π. Καμμένος τόνισε ότι η Ελλάδα σε συνεργασία με τη Γερμανία, αλλά και με άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ κατάφεραν, με σκληρές διαπραγματεύσεις των τελευταίων 24 ωρών, να έχουν τη σύμφωνη γνώμη όλων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ «σε μια συμφωνία που θα λύσει οριστικά το θέμα της μετανάστευσης».

«Η Ελλάδα μέχρι τώρα έχει πληρώσει πάρα πολύ ακριβά και εν μέσω οικονομικής κρίσης το μεταναστευτικό, δυσανάλογα προς τις άλλες χώρες της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας

Όπως εξήγησε ο ίδιος, η σημερινή απόφαση του ΝΑΤΟ διασφαλίζει ότι οι νατοϊκές δυνάμεις, οι οποίες θα αναπτυχθούν στο Αιγαίο -στην ακτογραμμή της Τουρκίας-, θα διασφαλίσουν ότι οι μετανάστες που θα συλλαμβάνονται θα επιστρέφουν άμεσα πίσω στην Τουρκία.

Επιπλέον, ο Π. Καμμένος επισήμανε ότι στην κοινή δήλωση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, γίνεται απόλυτα ξεκάθαρο ότι ο σκοπός της νατοϊκής δύναμης στο Αιγαίο, είναι να σταματήσει η εγκληματική συμμορία και οι ενέργειες αυτών που διακινούν ανθρώπους. «Πληρώσαμε μέχρι τώρα με την απώλεια δέκα χιλιάδων παιδιών, με χιλιάδες νεκρούς», ανέφερε ο υπουργός.

Το δεύτερο πολύ σημαντικό στοιχείο, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, είναι ότι υπάρχει από όλους τους εταίρους ο πλήρης σεβασμός της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων. «Είναι απόλυτα ξεκάθαρο ότι στις δυνάμεις που θα συμμετέχουν στη νατοϊκή αυτή ομάδα, η Τουρκία θα επιχειρεί μόνο εντός τουρκικών υδάτων και τουρκικού εναερίου χώρου και η Ελλάδα εντός των ελληνικών υδάτων και του ελληνικού εναερίου χώρου», δήλωσε ο Π. Καμμένος και προσέθεσε ότι ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το γεγονός ότι διασφαλίζεται πλήρως η έρευνα και η διάσωση και αναγνωρίζεται η κυριαρχία της Ελλάδας επ’ αυτού.

Παράλληλα, τόνισε ότι «σε δεύτερη φάση, οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που είναι και μέλη της ΕΕ ξεκινούν με αυτή την απόφαση να κινητοποιούν και τη Frontex προκειμένου -αντί να επιχειρεί στα ελληνικά νησιά- να επιχειρεί πλέον στην παραμεθόριο της Τουρκίας, μετά τη μετατροπή της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή, που απαιτεί μια πολιτική απόφαση».

Καταλήγοντας, ο Π. Καμμένος ευχαρίστησε τον μόνιμο αντιπρόσωπό της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, τον στρατηγό και το στρατιωτικό και διπλωματικό προσωπικό για όλη αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση που κατέληξε επιτυχώς. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η σημερινή απόφαση κλείνει ένα κεφάλαιο το οποίο πλήρωσε η Ελλάδα πάρα πολύ ακριβά. Κλείνει το κεφάλαιο της παράνομης μετανάστευσης», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.

makthess.gr

seleo.gr-Diethni

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: