Κρούγκμαν: Το ΔΝΤ κάνει λάθος, δε φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Κρούγκμαν: Το ΔΝΤ κάνει λάθος, δε φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ που το χρέος δεν είναι βιώσιμο

Φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο; «Όχι», απαντά κατηγορηματικά ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, απαντώντας στους ισχυρισμούς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ότι το ελληνικό χρέος έπαψε να είναι βιώσιμο εξαιτίας των οικονομικών εξελίξεων από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας ανήλθε στην εξουσία.

«Αν το αρχικό σχέδιο για την Ελλάδα είχε λογική, οποιαδήποτε πρόσφατη ζημιά θα ήταν σε μεγάλο βαθμό αναστρέψιμη», εκτιμά σε άρθρο του στους New York Times ο Κρούγκμαν, σημειώνοντας πως με την αποκατάσταση της ρευστότητας στις τράπεζες και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, η αύξηση του χρέους θα ήταν πολύ περιορισμένη. «Ακόμα κι αν κατηγορήσεις τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τα θαλάσσωσε τραγικά, καμία οικονομική ανάλυση που γνωρίζω δε λέει ότι μερικοί μήνες κακής διακυβέρνησης ζημιώνουν μόνιμα τις αναπτυξιακές προοπτικές μίας χώρας», εξηγεί.

Όπως σημειώνει, το σχέδιο για την Ελλάδα δεν ήταν ποτέ επιτεύξιμο, όσο κι αν η Ελλάδα ήταν πρόθυμη να υποφέρει και να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα τόσο υψηλά που είναι πολύ σπάνια στην ιστορία – «το να προσπαθείς να αποπληρώσεις ένα υψηλό χρέος μέσω της λιτότητας χωρίς κανενός είδους νομισματικό αντιστάθμισμα είναι βασικά μία συνταγή για αποπληθωρισμό του χρέους και αποτυχία. Αυτό, πρακτικά, λέει η έρευνα του ίδιου του ΔΝΤ, σχολιάζει.

Μάλιστα, ο Κρούγκμαν υποστηρίζει πως και η επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 θα ήταν προσωρινή, ακόμα κι αν δεν υπήρχε η πολιτική κρίση, καθώς αντανακλούσε μία προσωρινή «παύση» στην εφαρμογή πολιτικών λιτότητας.

«Είναι καλό να βλέπουμε το ΔΝΤ να είναι ρεαλιστικό εδώ, αλλά ο θεσμός παραμένει απρόθυμος να αντιμετωπίσει πλήρως τα προηγούμενα λάθη του – που έχει σημασία,  γιατί τα προηγούμενα λάθη είναι ο πρόλογος του ολέθρου στον οποίο οδηγεί κάθε προσπάθεια να συνεχιστεί η ίδια πορεία», καταλήγει.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: