Κρητικός επιστήμονας έλυσε μαθηματικό γρίφο που παρέμενε άλυτος για 60 χρόνια

Σε ηλικία μόλις 27 ετών, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, το σπουδαίο μαθηματικό μυαλό από την Κρήτη, κατάφερε να λύσει έναν μαθηματικό γρίφο, τον οποίο εκατομμύρια μαθηματικοί σε όλο τον κόσμο παλεύουν να λύσουν εδώ και 60 χρόνια.

Συγκεκριμένα, έλυσε τον γρίφο του Νομπελίστα οικονομολόγου Τζον Φορμπς Νας, με αποτέλεσμα να αποκτήσει, δικαιολογημένα, διεθνή αναγνώριση.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αποφάσισε να ασχοληθεί με τον γρίφο του Νας ενώ ακόμα έκανε το μεταπτυχιακό του. Το «θεώρημα του Νας» (Nash solution ή Nash equilibrium στα αγγλικά) είναι μια θεωρητική έννοια ενός παιχνιδιού που περιλαμβάνει δύο ή περισσότερους παίκτες. Κάθε παίκτης υποτίθεται ότι ξέρει τις στρατηγικές που φέρνουν την ισορροπία των άλλων παικτών. Αν κάθε παίκτης έχει μια επιλεγμένη στρατηγική, τότε κανένας δεν μπορεί να κερδίσει με το να αλλάξει τη στρατηγική του, ενώ οι υπόλοιποι παίκτες διατηρούν αναλλοίωτη τη δική τους.

Με την επίλυση αυτού του γρίφου, ο οποίος εφαρμόζεται σε πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, θα μπορούσε να προβλεφθεί το τι γίνεται όταν πολλοί άνθρωποι ή οργανισμοί παίρνουν αποφάσεις ταυτόχρονα, τη στιγμή που η απόφαση του καθενός στηρίζεται στην απόφαση των υπολοίπων.

Ο Έλληνας επιστήμονας συνεργάστηκε με τους καθηγητές του Χρήστο Παπαδημητρίου από το Πανεπιστήμιο του Berkley και τον καθηγητή Paul Goldberg του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ και εν τέλει απέδειξε μέσω της διατριβής του με τίτλο «The complexity of Nash Equilibria» πως για κάποια πολύπλοκα συστήματα η εύρεση του σημείου ισορροπίας, κατά τον Νας, είναι υπολογιστικά ανέφικτη, δηλαδή δεν μπορεί να προβλεφθεί.

«Σε ό,τι και αν κάνεις υπάρχει ο παράγων τύχη, αλλά είναι ένα μικρό ποσοστό. Ένα κομμάτι της απόδειξης για τον γρίφο του Νας το σκέφτηκα σπίτι, όταν είχε “κρασάρει” ο υπολογιστής μου και περίμενα να ανοίξει. Αν δούλευε ο υπολογιστής, μπορεί να μην προχωρούσε το θέμα. Επίσης, από μια στιγμή και μετά ξέραμε ότι θα το λύσουμε. Νιώσαμε το απόλυτο δέος για αυτό που μπορούσε να συμβεί. Ένιωθα πως ήλθα σε επαφή με μια αρμονία στο σύμπαν», είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Να σημειωθεί ότι ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης αποφοίτησε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (με βαθμό 9,98, με άριστα το 10), έκανε μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο Berkeley, πριν τον προσλάβει η Microsoft και φύγει από εκεί, και έναν χρόνο μετά να γίνει, στα 28 του, επίκουρος καθηγητής στο ΜΙΤ.

texnologia

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: