Κρήτη: Ελεύθεροι ο λιμενικός, ο ξυλουργός και ο φούρναρης για το μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Αποφυλακίζονται με διάταξη της ανακρίτριας οι τρεις προσωρινά κρατούμενοι για το μεγάλο κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας στην Κρήτη που αποκαλύφθηκε πριν από τέσσερις μήνες.

Από τους συλληφθέντες τον περασμένο Απρίλιο, είχαν κριθεί προφυλακιστέοι οι τρεις, ενώ ο αρχαιοφύλακας, ο διερμηνέας και ο Ιταλός πελάτης, είχαν αφεθεί από την αρχή ελεύθεροι. Πλέον με αίτημα προς τις ανακριτικές αρχές, ζήτησαν την αποφυλάκισή τους ο λιμενικός, ο ξυλουργός και ο φούρναρης.

Και όπως μεταδίδει το neakriti.gr, η ανακρίτρια έκρινε ότι δεν συνέτρεχαν πλέον οι λόγοι συνέχισης της προφυλάκισής τους. Έτσι πλέον, αφήνονται ελεύθεροι και η υπόθεση θα κριθεί στο ακροατήριο όταν κλείσει η ανάκριση και οριστεί δικάσιμος.

Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας τους είχε ασκήσει ποινική δίωξη για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης σε βάρος των τριών βασικών κατηγορουμένων δηλαδή στον 56χρονο πρώην λιμενικό, στον 72χρονο συνταξιούχο και τον 46χρονο ξυλουργό.

Ποιοι εμπλέκονται στο κύκλωμα

Τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο κύκλωμα, είναι ο 56χρονος πρώην λιμενικός, ο 72χρονος συνταξιούχος αρχαιολόγος, ο 39χρονος επιχειρηματίας, ο 46χρονος και ο 69χρονος Ιταλός επίδοξος αγοραστής των αρχαιοτήτων μαζί με τον διερμηνέα του.

Η οργανωμένη επιχείρηση με την συμμετοχή αστυνομικών της ΕΚΑΜ Κρήτης, του Τ.Α.Ε. και της Ο.Π.Κ.Ε. εκτελέστηκε στην περιοχή του Κρουσώνα του δήμου Μαλεβιζίου στο Ηράκλειο, όπου δραστηριοποιείται ο 39χρονος που φέρεται ως «εγκέφαλος» της υπόθεσης. Τόσο ο συγκεκριμένος όσο και ο 72χρονος και ο 46χρονος, είχαν τεθεί υπό διακριτική παρακολούθηση εδώ και οχτώ μήνες, ενώ οι Αρχές είχαν έγκριση για συνακρόαση στις επικοινωνίες τους με τους υποψήφιους αγοραστές, καθώς είχε διαπιστωθεί ότι δραστηριοποιούνταν από το 2020 στην παράνομη εμπορία αρχαιοτήτων.

Τα αρχαία αντικείμενα που θα έβγαζαν στο «σφυρί» εντόπιζαν ο 39χρονος και ο 46χρονος, οι οποίοι αναλάμβαναν να βρουν ενδιαφερόμενο αγοραστή και να ρυθμίζουν τις λεπτομέρειες για την αγοραπωλησία, ενώ ο 72χρονος συνταξιούχος αρχαιολόγος είχε τον ρόλο του εκτιμητή της πολιτιστικής και οικονομικής αξίας των αντικειμένων. Στο κύκλωμα εμπλέκονται τουλάχιστον άλλα τρία μέλη του που δεν εντοπίστηκαν.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: