Κορωνοϊός: Σε Μακεδονία και Θράκη το 40% της διασποράς του ιού – Πέντε νοσοκομεία με 100% πληρότητα στις ΜΕΘ

Απόλυτη η επικράτηση της μετάλλαξης «Δ» στη βόρεια Ελλάδα που πληρώνει βαρύ τίμημα από την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη — Μόλις 19, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ — Η Θεσσαλονίκη διεκδικεί την αρνητική πρωτιά της Αττικής στα κρούσματα — Πώς κινείται ο εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση

Η δραματική κατάσταση της Βόρειας Ελλάδας σκιαγραφείται ξανά μέσα από τα σημερινά στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και των νοσηλευτικών της ιδρυμάτων. Έδρα του κορωνοϊού αποτελεί πλέον η Θεσσαλονίκη, μοναδική Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) με τριψήφιο μέσο όρο κρουσμάτων του τελευταίου επταημέρου στο εκρηκτικό 283,71.

Το 40% σχεδόν της διασποράς του ιού σήμερα εντοπίζεται στον βορρά. Μακεδονία και Θράκη συγκεντρώνουν 815 νέες λοιμώξεις σε σύνολο 2.046 στη χώρα, με τις 331 στη Θεσσαλονίκη. Η συμπρωτεύουσα μειώνει ακόμη περισσότερο την απόσταση από την Αττική, τη συνήθη πρωταθλήτρια στις επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ, στην οποία ανιχνεύονται 392 κρούσματα με τα περισσότερα στον Κεντρικό Τομέα (88).

Η δυναμική επιστροφή της πανδημίας στα βόρεια από την ενδοοικογενειακή διασπορά και τις κοινωνικές συναθροίσεις, συντελείται υπό την απειλή δύο ανησυχητικών δεδομένων που μάλλον την τροφοδοτούν: τον αργό εμβολιαστικό ρυθμό και την επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα, στην οποία παραδόθηκε ολοκληρωτικά χθες και η περιφέρεια Δ. Μακεδονίας.

Η Καστοριά από τα Δυτική, Πιερία, Ημαθία και Πέλλα από την Κεντρική και Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα από την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βρίσκονται ήδη υπό καθεστώς lockdown.

Στη Β. Ελλάδα ο ένας στους τρεις νοσηλευόμενους με κορωνοϊό

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσαν οι 3η και 4η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Μακεδονίας και Θράκης, στα νοσοκομεία τους νοσηλεύονται συνολικά 679 ασθενείς με κορωνοϊό, ενώ το σύνολο των νοσηλειών στη χώρα ήταν το περασμένο 24ωρο 2.044. Ούτως ειπείν, ένας στους τρεις ασθενείς με σοβαρή COVID-19 (33%) βρίσκεται σε κάποια νοσοκομειακή κλίνη της Β. Ελλάδας

Ειδικότερα, στην 3η ΥΠΕ νοσηλεύονται 319 ασθενείς σε απλές κλίνες COVID (255 ανεμβολίαστοι ή 96,2%) και 53 σε ΜΕΘ (51 ανεμβολίαστοι) και, αντίστοιχα για την 4η ΥΠΕ 248 (198 ανεμβολίαστοι) και 59 (56 ανεμβολίαστοι ή 94,9%).

Η πίεση από τους ανεμβολίαστους στις ΜΕΘ φέρνει το σύστημα υγείας στα όριά του. Σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) αναφορικά με την πληρότητα στις ΜΕΘ των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας μέχρι και χθες Πέμπτη, πέντε νοσοκομεία έφτασαν στο 100%. Επρόκειτο για τα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, «Ιπποκράτειο», «Παπαγεωργίου», Πτολεμαΐδας και «Παπανικολάου». Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ αριθμούνται σε μόλις 19.

Σημειώνεται ότι οι αυξητικές τάσεις της Β. Ελλάδας αντιβαίνουν στην καλή πορεία του συστήματος υγείας στην υπόλοιπη χώρα. Η πληρότητα στις ΜΕΘ το περασμένο 24ωρο έχει μειωθεί στο 66,60% όταν τρεις εβδομάδες πριν ήταν στο 76%, οι διασωληνωμένοι παραμένουν στους 331 και οι θάνατοι σήμερα ανήλθαν σε 33.

Έξι στους δέκα εμβολιασμένοι – Πώς κινείται ο εμβολιασμός με τρίτη δόση

Θωρακισμένοι πλήρως έναντι του κορωνοϊού χάρη στον εμβολιασμό τους είναι 6.032.446 πολίτες και 6.409.527 έχουν λάβει μία δόση, συνεπώς 377.081 περίπου αναμένουν τη δεύτερη.

Ωστόσο, μια αίσθηση χαλαρότητας απέναντι στον ιό φαίνεται να επικρατεί στην κοινωνία, όπως προκύπτει από τους 27.978 εμβολιασμούς που πραγματοποιήθηκαν σήμερα. Αντίστοιχα, μόλις το 7,5% περίπου ή 21.252 δικαιούχοι τρίτης δόσης εμβολίου από τους 285.000 περίπου που έλαβαν το sms έχουν πραγματοποιήσει την αναμνηστική δόση εμβολίου. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως πρόκειται για ένα σχετικά πρόσφατο άνοιγμα στην πλατφόρμα εμβολιασμών.

Ο εμβολιαστικός ρυθμός ακόμη δεν έχει αυξήσει ταχύτητα. Οι ειδικοί υπογραμμίζουν συνεχώς την ανάγκη εμβολιασμού που θα μειώσει το επιδημιολογικό φορτίο και θα επαναφέρει την κανονικότητα. Χαρακτηριστικά, περιφερειακές ενότητες όμορες ή κοντινές με της Β. Ελλάδας που καίει ο κορωνοϊός, παρουσιάζουν καλή επιδημιολογική εικόνα χάρη στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Τρίκαλα (εμβ. κάλυψη 56,01%), Θεσπρωτία (58,41%) και Πρέβεζα (63,42%) σήμερα σημειώνουν 22, 10 και 3 κρούσματα αντίστοιχα.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: