Κορονοϊός: Αποφασισμένος ο Μητσοτάκης να προστατέψει τη δημόσια υγεία, εάν η Εκκλησία δεν λάβει μέτρα

Με τα κρούσματα του κορονοϊού να ανέρχονται πλέον σε 331 και τέσσερις νεκρούς, η κυβέρνηση συνεχίζει τη λήψη περιοριστικών μέτρων και τους αυστηρούς ελέγχους για την εφαρμογή τους, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος, εάν η Ιερά Σύνοδος, που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα, δε λογικευτεί, να προστατέψει με κάθε τρόπο τη δημόσια υγεία.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός επικοινώνησε χθες με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ζήτησε οι Ιεροί Ναοί να μείνουν ανοιχτοί μόνο για ατομική λατρεία και για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων με τον ελάχιστο κόσμο.

Το θέμα θα εξετασθεί στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και στο Μαξίμου ελπίζουν ότι οι ιεράρχες θα λάβουν τις αναγκαίες αποφάσεις. Σε περίπτωση όμως που επικρατήσουν οι ακραίοι (υπενθυμίζεται ότι το σύστημα διοικήσεως της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι συνοδικό, επομένως δεν λαμβάνει τις αποφάσεις μόνος του ο Αρχιεπίσκοπος), ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει ότι θα εφαρμόσει την ΠΝΠ που προβλέπει κλείσιμο λατρευτικών χώρων για την αποφυγή πανδημίας.

Οι εικόνες από πιστούς που συνωστίζονταν σε Εκκλησίες χθες ανησύχησαν τους επιστήμονες και την κυβέρνηση, η οποία έχει λάβει σειρά αυστηρών περιοριστικών μέτρων και έχει αποφασίσει την επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ σε όσους τα παραβιάζουν. Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία της Κύπρου και οι ορθόδοξες Εκκλησίες της Αμερικής έχουν αναστείλει τις λειτουργίες.

Η Εκκλησία της Ελλάδος είχε μαλακώσει λεκτικά την αρχικά πιο σκληρή στάση της και ιεράρχες όπως ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, ο Δημητριάδος και ο Αλεξανδρουπόλεως είχαν καλέσει τους πιστιούς να προσεύχονται στα σπίτια τους. Άλλοι όμως τηρούν μία παράλογη στάση, όπως ο Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιος, που με επιστολή καλεί τον πρωθυπουργό να μην κλείσει τις εκκλησίες, αναπαράγοντας μάλιστα αφελείς θεωρίες συνωμοσίας περί… κατασκευής του κορονοϊού το 1981 σε εργαστήρια της… «παγκοσμιοποίησης»!

Όπως όμως διαμήνυσε και ο πρωθυπουργός, άλλο πίστη και άλλο επιστήμη. Και καθώς τις λειτουργίες παρακολουθούν κυρίως ηλικιωμένα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να προστατέψει και τους ίδιους, αλλά και όσους έρχονται σε επαφή μαζί τους, που μπορεί να είναι άτομα ανοσοκατεσταλμένα ή με καρδιολογικά ή πνευμονολογικά προβλήματα. Οι ειδήσεις από τη γειτονική Ιταλία όπου σε μία ημέρα έχασαν τη ζωή τους 338 ακόμη άνθρωποι δεν επιτρέπουν άλλωστε κανέναν εφησυχασμό.

Σε συνέντευξη του εν τω μεταξύ στο Πρώτο Θέμα ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι καταλαβαίνει τη θεολογική διάσταση του θέματος, περιμένει όμως τη συνεργασία της Εκκλησίας.

«Πρέπει να περιορίσουμε τη μαζική προσέλευση στις εκκλησίες. Πιστεύω ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα. Και εγώ το έχω. Μια φορά πήγα μόνος μου στην εκκλησία, άναψα ένα κερί, έκανα το σταυρό μου και είπα αυτά τα οποία έπρεπε να πω στον εαυτό μου. Το πρόβλημα είναι η μαζική προσέλευση στις εκκλησίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «τις μαζικές συναθροίσεις θέλουμε να αποφύγουμε και κυρίως τις μαζικές συναθροίσεις ανθρώπων που εξ ορισμού είναι ευπαθείς. Διότι η αλήθεια είναι ότι το ποίμνιο της εκκλησίας είναι πρωτίστως ηλικιωμένοι άνθρωποι και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας. Οφείλω, λοιπόν, ως πρωθυπουργός να τους προειδοποιήσω γι” αυτόν τον κίνδυνο και να τους πω πως ό,τι ισχύει για τις συναθροίσεις, ισχύει προφανώς και για τις εκκλησίες».

Τα μηνύματα Κικίλια και Τσιόδρα

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας άλλωστε κατά τη χθεσινή, καθημερινή πλέον, ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας εξέφρασε την ελπίδα ότι η Εκκλησία της Ελλάδος θα λάβει τις σωστές αποφάσεις.

Ενώ ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισκέφθηκε χθες το ΠΓΝ Πατρών, όπου συζήτησε την επέκταση κλινών ΜΕΘ, αλλά και τη διαμόρφωση κλινικών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και τη λειτουργία του νέου εργαστηρίου διερεύνησης του κορονοϊού και αφού ευχαρίστησε γιατρούς και νοσηλευτές απευθύνθηκε στους πολίτες λέγοντας:

«Αν θέλετε να βοηθήσετε αυτούς τους ανθρώπους στη μάχη που δίνουν, συναισθανθείτε την κρισιμότητα των στιγμών και καθίστε σπίτι σας. Προστατεύστε τον εαυτό σας, προστατεύστε τις ευπαθείς ομάδες, τους γύρω σας, τους συγγενείς σας».

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, ανακοινώθηκε εξάλλου μεταξύ άλλων ότι ύστερα από εντατική προετοιμασία μπαίνουν σε λειτουργία πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων οι οποίες διατίθενται αποκλειστικά για τη νοσηλεία περιστατικών με λοίμωξη από τον κορονοϊό. Επίσης προστίθενται 70 άτομα για τη λειτουργία του αριθμού 1135 τα οποία, αφού ενημερωθούν, θα τεθούν στη διάθεση των πολιτών, ενώ η κυβέρνηση λαμβάνει νέα μέτρα.

Πολιτική

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: