Κοινωνικό μέρισμα: Ανοίγει τα χαρτιά του ο Σταϊκούρας – Το ποσό που θα διατεθεί

Την Πέμπτη τα αποκαλυπτήρια της κυβέρνησης για το κοινωνικό μέρισμα. Αν και δεν αναμένεται ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στην παρουσίαση του προϋπολογισμού να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του, αναμένεται να δώσει μία πρόγευση από τις σχετικές σκέψεις της κυβέρνησης.

Ποιοι έχουν… προβάδισμα

Πιθανολογείται ότι οι κατηγορίες των κοινωνικών ομάδων που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να λάβουν το κοινωνικό μέρισμα είναι τρεις. Ο υπουργός Οικονομικών θέλει να σταθμίσει τα δεδομένα, πριν να δώσει την τελική του εκτίμηση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος και τελικά θα λάβει την οριστική απόφαση.

“Προβάδισμα”, λοιπόν, φέρεται να έχουν οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Το άλλο σενάριο είναι να δοθεί σε αυτούς που λαμβάνουν το κοινωνικό επίδομα αλληλεγγύης. Ένα τελευταίο σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να δοθεί και στους μακροχρόνια ανέργους.

Περίπου 300 εκατ. ευρώ το ποσό που θα διατεθεί

Σε χαμηλά επίπεδα θα κυμανθεί φέτος το κοινωνικό μέρισμα, σε αντίθεση με το περσινό που είχε φτάσει τα 800 εκατομμύρια. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι αυτή τη χρονιά δεν θα ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια, κάτι που θα ανακοινωθεί και από την κυβέρνηση.

Κατά τις αρχικές εκτιμήσεις, ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που θα υπάρξει, θα κινείται στην περιοχή των 300 εκατ. ευρώ, ίσως και λίγο χαμηλότερα. Ο πήχης χαμηλώνει και αυτό διότι οι εκτιμήσεις για το τελικό αποτέλεσμα μεταβάλλονται και δεν υπάρχει πλέον η τόσο μεγάλη αισιοδοξία που υπήρχε ένα μήνα πριν.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πλεόνασμα για εφέτος θα κυμανθεί στο 3,8% του ΑΕΠ, κάτι που μεταφράζεται σε υπέρ πλεόνασμα άνω των 550 εκατ. ευρώ, μέρος εκ των οποίων θα δοθεί το κοινωνικό μέρισμα.

Ο υπουργός Οικονομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, θέλει να είναι απόλυτα σίγουρος για την πορεία των εσόδων τον Νοέμβριο και μετά να πάρει τις οριστικές αποφάσεις, έστω και αν ο ισχυρός μήνας είναι ο Δεκέμβριος.

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: