Κόντρες για τον εκλογικό νόμο

«Φωτιές» έχει ανάψει το πολιτικό σκηνικό η πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγές στον εκλογικό νόμο, η οποία σύμφωνα με την Όλγα Γεροβασίλη θα τεθεί σε ψηφοφορία το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου.
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτήρισε εγκληματική την πρόθεση της Κυβέρνησης να φέρει την απλή αναλογική, την οποία χαρακτήρισε, ως συνταγή για την απόλυτη ακυβερνησία.
Εξέφρασε επίσης την διαφωνία του για την ψήφο στα 17 και τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ψήφου στους ομογενείς. Έσπευσε δε να παρατηρήσει ότι η πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου γίνεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ξέρει πως θα χάσει τις εκλογές και προανήγγειλε ότι θα φέρει το θέμα στη Βουλή όταν κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ, σε «ανύποπτο πολιτικά χρόνο».
Το Γραφείο τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έσπευσε να απαντήσει στα όσα υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης με γραπτή ανακοίνωση του, εστιάζοντας στα όσα υποστήριξε για την ψήφο στα 17. Στην ανακοίνωση, χαρακτηρίζει «αδιάβαστο» τον κ. Μητσοτάκη και αναφέρει μεταξύ άλλων.
«Ο ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε τα ακατόρθωτα. Πρώτον, να απαξιώσει τη νέα γενιά, θεωρώντας την ανίκανη να αποφασίσει για το μέλλον της.
Δεύτερον, να καταχωρήσει στη λίστα των ‘δικτατοριών’ χώρες όπως η Αυστρία και η Γερμανία. Πληροφορούμε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι στη μεν Αυστρία δικαίωμα ψήφου στις γενικές εκλογές έχουν όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, ενώ το ίδιο ισχύει και στις τοπικές εκλογές σε ομόσπονδα κρατίδια της Γερμανίας».

ΚΚΕ: Μόνο απλή και άδολη αναλογική θα ψηφίσουμε
«Το ΚΚΕ, από τότε που υπάρχει, είναι υπέρ της απλής αναλογικής, της άδολης και χωρίς μπόνους, ούτε όρια ούτε τίποτα. Αν υπάρξει τέτοια πρόταση από την πλευρά της κυβέρνησης -δεν ξέρουμε τι πρόταση θα κάνει τελικά- θα την ψηφίσουμε.
Χωρίς όριο 3% και χωρίς μπόνους, να είμαστε καθαροί» ξεκαθάρισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, μιλώντας σήμερα στο ΒΗΜΑ FM. Ερωτηθείς για το αν το ΚΚΕ θα δεχτεί έστω και μικρότερο όριο, απάντησε χαρακτηριστικά, «όχι, αυτά δεν γίνονται, ολίγον έγκυος, δεν υπάρχει».
Στο… «χορό» μπήκαν και το ΠΑΣΟΚ με το Ποτάμι με αφορμή την έκκληση του Σταύρου Θεοδωράκη προς την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να μην στηρίξει την πρόταση του κ. Τσίπρα προβλέποντας πως «αν πάμε σε απλή αναλογική, όπως πήγαμε με τον νόμο Τσοχατζόπουλου το 1989, ύστερα από λίγο θα πάμε σε σούπερ ενισχυμένη, λόγω της πολιτικής αστάθειας που θα έχει μεσολαβήσει».

Θεοδωράκης: είναι λάθος, λάθος, λάθος η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Σταύρος Θεοδωράκης σε σημερινές του δηλώσεις χαρακτήρισε «λάθος, λάθος, λάθος» την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για κατάργηση του μπόνους και την καθιέρωση της απλής αναλογικής λέγοντας ότι: «Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί και όχι να διαλυθεί. Ο συγκεκριμένος εκλογικός νόμος προϋποθέτει τη συμμετοχή 4-5 κομμάτων ή τη συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων για να σχηματίσουν Κυβέρνηση», ενώ μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ζήτησε από τα υπόλοιπα κόμματα να μην ψηφίσουν την πρόταση της κυβέρνησης.

typosthes.gr-Politiki

Tags: , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: