Κλιματική αλλαγή: Πάνω από 800 οι πυρκαγιές στην Ευρώπη φέτος – Καταστράφηκαν τουλάχιστον 300 στρέμματα

Αντιμέτωπη με μία ιδιαίτερα δύσκολη αντιπυρική περίοδο είναι ολόκληρη η Ευρώπη, καθώς οι αυξημένες θερμοκρασίες και τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα, τα οποία μειώνουν σε επικίνδυνα επίπεδα την υγρασία στη βλάστηση, δημιουργούν συνθήκες που ευνοούν την εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία της ευρωπαϊκής δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus, περισσότερες από 810 μεγάλες δασικές φωτιές, δηλαδή πυρκαγιές που προκάλεσαν καταστροφές σε έκταση τουλάχιστον 300 στρεμμάτων, έχουν καταγραφεί φέτος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό αποτυπώνεται και στους «ζωντανούς» χάρτες του Copernicus, όπου ακόμα και εάν επιλέξει κανείς να δει τις εστίες μόλις των τελευταίων επτά ημερών θα διακρίνει έναν εντυπωσιακά μεγάλο αριθμό πυρκαγιών από τα Βαλκάνια και την Ιταλία έως την Ιβηρική χερσόνησο και περιοχές της βόρειας Ευρώπης.

Ανησυχητικά τα στοιχεία για τις καμένες εκτάσεις

Εξίσου ανησυχητικές για την Ευρώπη είναι οι επίσημες προβολές που γίνονται για τις καμένες εκτάσεις στην ΕΕ, καθώς πριν καν φτάσουμε στο τελευταίο δεκαήμερο του Ιουλίου και στον Αύγουστο υπολογίζεται ότι οι καμένες περιοχές υπερβαίνουν τον μέσο όρο της προηγούμενης 15ετίας κατά περίπου 90.000 στρέμματα.

Σε μία ακόμα ένδειξη του κινδύνου που καλούνται να διαχειριστούν όλες οι χώρες της Ένωσης, στη Γαλλία και την Ισπανία έχουν ήδη σημειωθεί φέτος περισσότερες μεγάλες πυρκαγιές από τον μέσο όρο της προηγούμενης δεκαπενταετίας.

Συγκεκριμένα, στη Γαλλία μεταξύ 2006 και 2022 καταγράφηκαν κατά μέσο όρο 72,3 μεγάλες πυρκαγιές ετησίως, ενώ φέτος έχουν ήδη ξεσπάσει 207. Στην Ισπανία ο μέσος όρος για τα προηγούμενα 15 χρόνια ήταν 192,8 μεγάλα πύρινα μέτωπα όμως φέτος η πυροσβεστική έχει ήδη κληθεί να κατασβέσει 327.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα αντίθετα έχουν διαπιστωθεί έως σήμερα 10 μεγάλες φωτιές, τη στιγμή που πέρυσι καταγράφηκαν 66 και πρόπερσι 85, μολονότι σε καθημερινή βάση η Πυροσβεστική ανταποκρίνεται σε δεκάδες περιστατικά. Μόνο την Τρίτη εκδηλώθηκαν 47 δασικές πυρκαγιές στη χώρα μας, όπως ενημέρωσε το βράδυ ο εκπρόσωπος του Σώματος, που σημαίνει ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξουδετερώνουν τη συντριπτική πλειονότητα των εστιών προτού λάβουν διαστάσεις.

Η αύξηση των μεγάλων πυρκαγιών και οι προκλήσεις που αυτό προκαλεί για κάθε οργανωμένη πολιτεία ενδέχεται να είναι η πρόγευση για τη νέα πραγματικότητα, καθώς το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών εκτιμά ότι οι δασικές φωτιές θα αυξηθούν κατά 30% σε παγκόσμια κλίμακα έως το 2030. Αυτό ισχύει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό στην περιοχή της Μεσογείου, όπου η υπερθέρμανση εξελίσσεται 20% ταχύτερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: