Κικίλιας: Η ασφάλεια δεν είναι «δεξιό» ή «αριστερό» αγαθό, αλλά ανθρώπινο δικαίωμα

Κικίλιας: Η ασφάλεια δεν είναι «δεξιό» ή «αριστερό» αγαθό, αλλά ανθρώπινο δικαίωμα

Κικίλιας: Η ασφάλεια δεν είναι «δεξιό» ή «αριστερό» αγαθό, αλλά ανθρώπινο δικαίωμα
Σύγχρονες απειλές, όπως το οργανωμένο έγκλημα, η εμπορία ανθρώπων, το οικονομικό και ηλεκτρονικό έγκλημα, η διακίνηση ναρκωτικών, η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, ακόμα και η προστασία του περιβάλλοντος, έχουν εξελιχθεί ποσοτικά και ποιοτικά.

Στο πλαίσιο αυτό, πρωταρχικό μέλημα για κάθε κοινωνία, αλλά και βασική προϋπόθεση για σταθερότητα και ανάπτυξη αποτελεί η εξασφάλιση του αγαθού της ασφάλειας.

Η χώρα μας, αξιοποιώντας και τα δεδομένα της διεθνούς συνεργασίας, έχει καταφέρει τα τελευταία δυόμισι χρόνια να καθιερωθεί ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου με σημαντική τεχνογνωσία στον τομέα της ασφάλειας. Σε αυτή την απόκτηση συνέβαλε τόσο η συνεχής, διεθνής εκπαίδευση των στελεχών των Αρχών Ασφαλείας, όσο και η εμπειρία που αποκτήθηκε από την ανταπόκριση και αποτελεσματική διαχείριση σοβαρών απειλών.

Για παράδειγμα, στον τομέα της αποτελεσματικής ανταπόκρισης των σοβαρών απειλών ασφάλειας, οφείλουμε να σταθούμε στις πρόσφατες επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας στον τομέα της τρομοκρατίας. Με τη σύλληψη των επικίνδυνων τρομοκρατών Μαζιώτη, Σταμπούλου και Ξηρού και με την αποτροπή κτυπημάτων σε καίριους στόχους, με ανυπολόγιστες συνέπειες, η Ελληνική Αστυνομία εδραίωσε την εικόνα μίας χώρας με ασφάλεια και σταθερότητα, κάτι που αποτελεί εθνική ανάγκη και κοινωνικό αίτημα.

Την επιτυχία των Ελληνικών Αρχών δεν θα πρέπει να την περιορίζουμε μόνο στο επιχειρησιακό, καθαρά αστυνομικό επίπεδο. Και αυτό διότι όπως όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά η τρομοκρατία επιδιώκει την οικονομική αποσταθεροποίηση, την καταβαράθρωση των επενδύσεων, τη δημιουργία εχθρικού περιβάλλοντος για τους ξένους επισκέπτες.

Όσον αφορά στις υπόλοιπες απειλές, όπως το οργανωμένο έγκλημα, την εμπορία ανθρώπων, το οικονομικό και ηλεκτρονικό έγκλημα, τη διακίνηση ναρκωτικών, την παράνομη μετανάστευση, ακόμα και την προστασία του περιβάλλοντος που προαναφέρθηκαν, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι έχουν γίνει ουσιαστικά βήματα για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους.

Τα τελευταία δυόμισι χρόνια προσπαθήσαμε με σταθερά και ασφαλή βήματα να δημιουργήσουμε τις συνθήκες ανάπτυξης και με τη διατήρηση της τάξης να συμβάλλουμε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια. Να ξαναφέρουμε την προοπτική σε πολλούς τομείς και βέβαια στην καθημερινότητα του πολίτη. Δηλώσαμε ότι η ασφάλεια των πολιτών είναι το ζητούμενο και η πρώτη μας προτεραιότητα και ότι θα υπερασπιστούμε το δικαίωμα του πολίτη να είναι και να αισθάνεται ασφαλής όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο, σε κάθε γωνιά της Ελλάδος.

Και αυτό είναι κάτι που αρχίζει να βιώνει η ελληνική κοινωνία. Η εμπιστοσύνη που αισθάνεται σήμερα ο πολίτης για το θεσμό της Αστυνομίας είναι πολύ ψηλά, καταρρίπτοντας έναν ακόμα μύθο που γέννησε η μεταπολίτευση. Η Αστυνομία είναι ο δεύτερος θεσμός, που εμπιστεύονται οι πολίτες όπως διαπιστώνεται και σε πολύ πρόσφατη πανελλαδική έρευνα.

Τέτοιους είδους συμπεράσματα επιβεβαιώνουν εμμέσως ότι η επιχειρησιακή δράση της Ελληνικής Αστυνομίας με αποκορύφωμα το 2014 συνέβαλε κατά πολύ στην αποκατάσταση της εικόνας τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην περιφέρεια.

Και είναι γεγονός με βάση τους στατιστικούς δείκτες εγκληματικότητας, ότι χάρη στην τεράστια προσπάθεια των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, το 2014 ήταν μία χρονιά με εξαιρετικά σημαντικά αποτελέσματα, που οδήγησαν στη μείωση όλων των δεικτών εγκληματικότητας, σε όλη την επικράτεια και σε σταθερή πλέον βάση.

Τη στιγμή όμως που αποτυπώνουμε με ποσοτικά και ποιοτικά πλέον στοιχεία το αποτέλεσμα μίας συστηματικής, επίπονης, αλλά πρωτίστως επαγγελματικής προσπάθειας της Ελληνικής Αστυνομίας, την ίδια στιγμή με τοποθετήσεις του ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης προτείνει τον αφοπλισμό της Αστυνομίας. Τη στιγμή που ο πολίτης επιβεβαιωμένα ζητά περισσότερη αστυνόμευση, την ίδια στιγμή ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θέτει θέμα υπερβολικής αστυνόμευσης και προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω ζητά την κατάργηση ή ενοποίηση αστυνομικών Υπηρεσιών, όπως είναι η ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Μία Υπηρεσία που αποδεδειγμένα έχει συμβάλλει τόσο στην πρόληψη, όσο και στην καταστολή κάθε εγκληματικής δραστηριότητας.

Πριν όμως ισοπεδώσουμε το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας ας το αξιολογήσουμε. Οι επιτυχίες στην τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, στην καθημερινή ασφάλεια των πολιτών, πρέπει να πιστωθούν στις γυναίκες και στους άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας, που κράτησαν τη χώρα όρθια στις πιο δύσκολες στιγμές. Και αυτά που έχουν πετύχει δεν πρέπει να αλλάζουν με τις αλλαγές των κυβερνήσεων.

Η ασφάλεια του τόπου είναι βαθιά εθνική υπόθεση και όχι κομματική. Δεν περιχαρακώνουμε την ασφάλεια ως δεξιό ή αριστερό αγαθό, αλλά ως το ανθρώπινο δικαίωμα, που η ίδια η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ορίζει.

Γιατί η ασφάλεια όπως και η ελευθερία είναι τα θεμέλια της Δημοκρατίας. Γιατί Δημοκρατία είναι ουσιαστικά μία αμοιβαία σχέση ανάμεσα στα μέλη μίας κοινωνίας, ένα κοινωνικό συμβόλαιο.

Εμείς τιμούμε αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο επιλέγοντας να προχωρήσουμε με ασφάλεια και σταθερό βηματισμό προς την ανάπτυξη. Έχουμε επιλέξει την προοπτική από την οπισθοδρόμηση. Τη συνεργασία από την απομόνωση. Έχουμε επιλέξει την αλήθεια.

Η Ελλάδα δεν έχει καιρό για χάσιμο.

Μας ενώνει το συμφέρον της χώρας και οι προκλήσεις του μέλλοντος. Όπως μας ενώνει και η κοινή ευθύνη και η υπεύθυνη στάση απέναντι στους Έλληνες Πολίτες.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: