Καρύδης – Λέκκας: Σεισμό σαν της Τουρκίας δεν πρόκειται να δούμε ποτέ στην Ελλάδα

Φαινόμενα όπως αυτά που καταγράφηκαν στην Τουρκία με κτήρια να προσγειώνονται πάνω σε αυτοκίνητα και άλλα να καταρρέουν ακαριαία δεν πρόκειται να δούμε ποτέ στην Ελλάδα ανέφεραν σήμερα στην ΕΡΤ οι καθηγητές Ευθύμιος Λέκκας και Παναγιώτης Καρύδης που επισκέφθηκαν την Τουρκία και μελέτησαν τις καταστροφές που προκάλεσε ο εγκέλαδος.

Τόσο ο κ. Λέκκας όσο και ο κ. Καρύδης αναφέρθηκαν στην καλή σεισμική θωράκιση των κτηρίων στην Ελλάδα για να υπογραμμίσουν ότι στην χώρα μας δεν πρόκειται να υπάρξουν ανάλογα φαινόμενα.

«Έρχεται ο σεισμός από κάτω. Το χτυπάει έτσι, το πετάει απάνω και λόγω κακής κατασκευής αυτό κάθεται κάτω και σωριάζεται σε ένα σωρό ερειπίων. Αυτός είναι ο μηχανισμός, είπε ο ομότιμος καθηγητής Αντισεισμικής Τεχνολογίας Παναγιώτης Καρύδης , χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο που δείχνει, όπως είπε και στους φοιτητές του.


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cqi44zsschcp)

Εικόνες από κτίρια που πετάνε, διπλώνουν, σωριάζονται δεν θα δούμε ποτέ στην Ελλάδα

«Πετάει το κτίριο πάνω, διπλώνει και σωριάζεται. Άμα σπάσει το κτίριο χαμηλά, καταλαβαίνουμε ότι σωριάζεται όλο κάτω. Καλύτερα να σπάσει επάνω», είπε στη συνέχεια, και αντίστροφα εξήγησε, ότι μακριά από το επίκεντρο του σεισμού η κίνηση είναι οριζόντια. Το κτίριο πηγαινοέρχεται και αργεί να καταρρεύσει ώστε να υπάρχει χρόνος για τους ανθρώπους να προστατευτούν. Στην πρώτη περίπτωση η πτώση είναι ακαριαία, δεν υπάρχει χρόνος αντίδρασης».

«Λόγω της κακής κατασκευής σωριάστηκαν κτίρια σε σωρό ερειπίων, δηλαδή σε άμμο και χαλίκι, ενώ αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει. Τα μπλόκια του μπετόν παραμένουν ατόφια».

Ο κ. Καρύδης αναφέρθηκε επίσης σε άλλη κατασκευή που ειπώθηκε ότι δεν είχε θεμέλια, αλλά στην επιτόπια έρευνά του διαπίστωσε ότι «ήταν μέσα στο νερό».

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: