Εύα Καϊλή: Τια σημαίνει για την υπερασπιστική της γραμμή η πρόσληψη του «δικηγόρου του διαβόλου»

Σε μία θεαματική κίνηση που εξέπληξε πολλούς προχώρησε τη Δευτέρα η Εύα Καϊλή, αλλάζοντας τη σύνθεση της νομικής της ομάδας και προκαλώντας ερωτήματα για το εάν αυτό σημαίνει αλλαγή ή διατήρηση της ίδιας υπερασπιστικής γραμμής, που ακολουθούσε μέχρι τώρα.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής που κρατείται από τις 11 Δεκεμβρίου στις βελγικές φυλακές ως εμπλεκόμενη στο Κατάρ-gate, το σκάνδαλο με τις δωροδοκίες ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ και το Μαρόκο, προσέλαβε έναν από τους πιο φημισμένους Βέλγους δικηγόρους, τον Σβεν Μαρί, που είχε γίνει γνωστός στη διεθνή κοινή γνώμη όταν ανέλαβε την υπεράσπιση του «μακελάρη του Μπατακλάν», Σαλάχ Αμπντεσλάμ, που τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη για τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις του 2015 στο Παρίσι.

Ο «δικηγόρος του διαβόλου», όπως τον αποκαλούν οι Βέλγοι παίρνει τη θέση του Αντρέ Ριζόπουλος, ο οποίος ήταν (μαζί με τον Μιχάλη Δημητρακόπουλο) από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο δίπλα στην κυρία Καϊλή.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε το χθεσινό δημοσίευμα του Politico για την πρόσληψή του από την Ελληνίδα ευρωβουλευτή, δηλώνοντας «παίρνω τη σκυτάλη», ενώ και ο κ. Ριζόπουλος γνωστοποίησε ότι δεν ασχολείται πια με την υπόθεση, αποφεύγοντας πάντως να σχολιάσει για ποιο λόγο έληξε η συνεργασία του με την κυρία Καϊλή.

Το ερώτημα είναι για ποιο λόγο και σε τι αποσκοπεί νομικά η ευρωβουλευτής, απολύοντας τον κ. Ριζόπουλο και προσφεύγοντας στον κ. Μαρί. Πρόκειται απλά για μία επιλογή που σκοπό έχει να ενισχύσει την νομική της υπεράσπιση επειδή θεωρεί τον διακεκριμένο ποινικολόγο πιο ενδεδειγμένη λύση και αποτελεσματικό στη μάχη που δίνει για την αθώωσή της, ή πρόκειται να αλλάξει την υπερασπιστική γραμμή την οποία έχει ακολουθήσει ως τώρα; Ή μήπως δεν υπήρχε συναντίληψη ως προς την μέχρι υπερασπιστική γραμμή ανάμεσα στην κυρία Καϊλή και τον κ. Ριζόπουλο, ο οποίος σημειωτέον δεν ήταν εκείνος που έκανε τις δηλώσεις κάθε φορά που ετίθετο θέμα, αλλά ο έτερος των δικηγόρων της ευρωβουλευτή, ο κ. Δημητρακόπουλος.

Σύμφωνα με έμπειρους νομικούς κύκλους, το κύριο δίλλημα για την Εύα Καϊλή ήταν εξαρχής εάν θα συνεργαζόταν με τις αρχές, παραδεχόμενη την εμπλοκή της στο σκάνδαλο, ή θα αρνηθεί τα πάντα μέχρι τέλους. Μέχρι τώρα έχει επιλέξει τη δεύτερη γραμμή και, κατά τις εκτιμήσεις και πληροφορίες, μάλλον δεν πρόκειται να αλλάξει στάση: Επιμένει στη γραμμή ότι η ίδια είναι αθώα, δεν μετείχε στο κύκλωμα και πως τα χρήματα που βρέθηκαν στο διαμέρισμά της ήταν του συντρόφου της Φραντσέσκο Τζιόρτζι, χωρίς η ίδια να γνωρίζει το παραμικρό.

Σημειώνεται ότι η κυρία Καϊλή βρίσκεται υπό μεγάλη πίεση απ’ όταν ο φερόμενος ως εγκέφαλος του σκανδάλου, Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής και δαιμόνιος λομπίστας, όπως αποδείχθηκε, Αντόνιο Παντσέρι έκανε συμφωνία με τις Βελγικές αρχές ώστε να έχει ευνοϊκή αντιμετώπιση έναντι πληροφοριών που θα έδινε για τη λειτουργία του κυκλώματος.

Φέρεται μάλιστα να έχει καταθέσει για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή επιβαρυντικά στοιχεία, τα οποία πάντως αμφισβητεί η πλευρά Καϊλή, χαρακτηρίζοντας τον Παντσέρι αναξιόπιστο και έχοντα προσωπικές σκοπιμότητες – κυρίως να γλιτώσει από τη δικαιοσύνη την οικογένειά του.

Ποιος είναι ο Σβεν Μέρι

Ο νέος δικηγόρος της Εύας Καϊλή είναι από τις πιο ισχυρές, συζητημένες, ίσως και αμφιλεγόμενες προσωπικότητες του βελγικού νομικού κόσμου. Η λίστα των πελατών του προκαλεί από μόνη της την προσοχή. Πέρα από τον σφαγέα του Μπατακλάν, Σαλάχ Αμπντεσλάμ, ο Σβεν Μαρί είχε αναλάβει και τον Φουάντ Μπελκατσέμ, που είχε κατηγορηθεί ότι στρατολογούσε φανατικούς ισλαμιστές για να πολεμήσουν για το ISIS.

Είχε επίσης υπερασπιστεί την οικογένεια μίας νεαρής κοπέλας, της Sanda Dia, η οποία βρήκε βάναυσο θάνατο σε ένα τελετουργικό μύησης που πραγματοποιήθηκε από μια λέσχη στο πανεπιστήμιο KU Leuven.

Εξαιτίας των επιλογών του να αναλαμβάνει τέτοιου είδους υποθέσεις, έχει γίνει γνωστός και ως «δικηγόρος του διαβόλου».

Κάνει πολύ συχνά εμφανίσεις τα βελγικά μέσα ενημέρωσης και συχνά τονίζει ότι είναι «δεν ένας δικηγόρος που θέλει να αναλαμβάνει μόνο τα θύματα».


Κότρωνας Μάνης: Αυτοκτόνησε γιος τηλεοπτικής μαγείρισσας

Άνοδος της θερμοκρασίας σήμερα — Πού θα βρέξει

Πόσο ασφαλή είναι τα κτίρια στην Ελλάδα απέναντι σε έναν σεισμό σαν της Τουρκίας

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: