Ιράν: Αποφυλακίστηκε η Γαλλοϊρανή ερευνήτρια Φαριμπά Αντελκά

Ελεύθερη αφέθηκε η Γαλλοϊρανή ερευνήτρια Φαριμπά Αντελκά η οποία κρατείτο στη φυλακή Εβίν της Τεχεράνης, όπως ανακοίνωσε χθες Παρασκευή το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαιώνοντας την είδηση που έκανε νωρίτερα γνωστή μέσω Twitter ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών στο Sciences Po του Παρισιού.

H Αντελκά, ειδικός στο σιιτικό ισλάμ και στο μεταεπαναστατικό Ιράν, είχε συλληφθεί τον Ιούνιο του 2019 και της είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης 5 ετών, επειδή «έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια». Επί του παρόντος δεν έχει διευκρινιστεί αν αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους.

«Είναι σημαντικό η κυρία Φαριμπά Αντελκά να ανακτήσει πλήρως την ελευθερία της, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής της στη Γαλλία εφόσον το επιθυμεί. Η Γαλλία υπενθυμίζει το αίτημα για άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των υπηκόων της που κρατούνται αυθαίρετα στο Ιράν», υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τον προηγούμενο μήνα 30 πολιτικές κρατούμενες στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων της Αντελκά και της Φαεζέ Χασεμί (κόρης του πρώην προέδρου Χασεμί Ραφσαντζανί), υπέγραψαν άρθρο στο οποίο ζητούσαν να σταματήσουν οι εκτελέσεις διαδηλωτών στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: