Ημερίδα της Άρσις για την προστασία ανήλικων προσφύγων

Παιδιά που δεν έχουν παίξει ποτέ, δεν έχουν πάει σχολείο και, κυρίως, όλοι οι συγγενείς τους έχουν σκοτωθεί σε συρράξεις και βρίσκονται μόνα τους στην Ελλάδα, είναι τα μεγαλύτερα θύματα της προσφυγικής κρίσης. Η προστασία τους τέθηκε στο επίκεντρο ημερίδας που διοργάνωσε η «Άρσις» στο πλαίσιο του Mario Project, το οποίο έχει ως στόχο την ενίσχυση του μηχανισμού προστασίας ανηλίκων σε κίνηση στην Ευρώπη.

«Μπορεί βέβαια τα παιδιά να έχουν τον τρόπο τους και να ξεχνιούνται από τα προβλήματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν «κουβαλούν» τραυματικές εμπειρίες από τον πόλεμο», ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ , στο περιθώριο της ημερίδας, ο ψυχολόγος Δημήτρης Κουκόπουλος, συντονιστής των «Άρσις» και «Save the children» στους καταυλισμούς Χέρσου και Νέας Καβάλας.

Ενδεικτικό των ψυχικών τραυμάτων των παιδιών είναι το γεγονός ότι πολλά πάσχουν από νυχτερινή ενούρηση, παρά το ότι είχαν «καθαρίσει» σε μικρότερη ηλικία, ενώ οι γονείς όσων συνοδεύονται, δηλώνουν «πολύ κουρασμένοι» για να ασχοληθούν μ” αυτό.

«Υπάρχουν παιδιά τα οποία δεν έχουν πάει ποτέ σχολείο και έφηβοι που έχουν μετατραπεί σε «αγρίμια» αφού δεν μεγάλωσαν σε ένα ασφαλές πλαίσιο. Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο έφηβος είναι εξ ορισμού αντιδραστικός, τα παιδιά αυτά γίνονται ακόμα περισσότερο ατίθασα, δεν δέχονται κανόνες και αναπτύσσουν παραβατικές συμπεριφορές» εξήγησε ο κ.Κουκόπουλος.

Βάσει των εκτιμήσεων του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και της Ύπατης Αρμοστείας, περίπου 2000 ασυνόδευτοι ανήλικοι, βρίσκονται αυτή τη στιγμή ανάμεσα στον γενικό προσφυγικό πληθυσμό.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: