Igor Kolomoisky: Στα δίχτυα (και) των ουκρανικών αρχών, ο «Κύπριος» για απάτη πολλών δισεκατομμυρίων

Χθες, το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων Reuters, επικαλούμενο ανακοίνωση της ουκρανικής υπηρεσίας ασφαλείας SBU, μετέδωσε πως ο Ουκρανός ολιγάρχης Igor Kolomoisky, είναι ύποπτος για μεγάλη υπόθεση απάτης και ξέπλυμα χρήματος και για τον λόγο αυτό ελέγχεται.

Θα ήταν μία από τις συνηθισμένες ειδήσεις για διαφθορά, αν ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν είχε αποκτήσει τη κυπριακή υπηκοότητα και αν δεν είχε χρησιμοποιήσει τη Κύπρο, για πρωτοφανείς παρανομίες. Ωστόσο, ουδείς στη Λευκωσία ασχολήθηκε και ουδείς ενδιαφέρθηκε για το πως ο Igor Kolomoisky και ο στενός του συνεργάτης, Yennadiy Boholiubov, έγιναν Κύπριοι υπήκοοι και αν κάποιοι φέρουν ευθύνη για τον διασυρμό που υφίσταται η Κυπριακή Δημοκρατία, δυστυχώς, όχι για πρώτη φορά.

Το Νοέμβριο του 2019, μετά από σειρά αποκαλύψεων και υπό τη πίεση της ΕΕ, το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο είχε αποφασίσει την ανάκληση των υπηκοοτήτων των Kolomoisky και Boholiubov, αλλά 4 χρόνια μετά, αυτές δεν φαίνεται να έχουν ανακληθεί ακόμα λόγω νομικών περιπλοκών.


Πίεση στην Ουκρανία

Μετά την αποδοχή της Ουκρανίας ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ, αλλά και λόγω της τεράστιας οικονομικής βοήθειας που παρέχουν οι ΗΠΑ, ασκήθηκαν έντονες πιέσεις στο Κίεβο για πάταξη της εκτεταμένης διαφθοράς.

Στο στόχαστρο μπήκαν σχεδόν όλοι οι ολιγάρχες της χώρας με πρώτο τον Kolomoisky, o οποίος υπήρξε «εργοδότης» του Προέδρου Ζελένσκι. Ο Kolomoisky ήταν ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού, στον οποίο ο Ζελένσκι εργαζόταν ως ηθοποιός στη σειρά «Υπηρέτης του Λαού», υποδυόμενος τον Πρόεδρο… πριν εκλεγεί Πρόεδρος. Μάλιστα είχε αποδοθεί απροθυμία στον Ουκρανό Πρόεδρο να κινήσει τις διαδικασίες κατά του Kolomoisky, λόγω της προσωπικής τους σχέσης, κάτι που ο Ζελένσκι αρνείται.

Ο Kolomoisky, διέθετε εταιρείες ενέργειας, τηλεοπτικό σταθμό, και έλεγχε πολλά τραπεζικά ιδρύματα της Ουκρανίας, κάτι που τον είχε καταστήσει σχεδόν παντοδύναμο.

Ελέγχεται ως ύποπτος, για σωρεία οικονομικών εγκλημάτων, ενώ οι ΗΠΑ από το 2021 τον έχουν βάλει σε λίστα κυρώσεων για εμπλοκή σε υποθέσεις διαφθοράς, καθώς φαίνεται μαζί με τον συνεργάτη του να ξέπλεναν χρήματα, μέσω Κύπρου, προς τις ΗΠΑ. Τώρα ελέγχεται και για παράνομη μεταφορά 14 εκατομμυρίων δολαρίων από το 2013 ως το 2020, από την Ουκρανία στο εξωτερικό.


Διαβατήριο επί Χριστόφια

Ο 60χρονος Igor Kolomoisky, πήρε την Κυπριακή υπηκοότητα στις 3 Ιουνίου 2010, μαζί με τη σύζυγο του Irina και τη κόρη τους Anzhelika. Τότε τα κριτήρια ήταν ιδιαιτέρως χαλαρά και έτσι δεν υπήρχε περιορισμός για τα ΠΕΠ (Πολιτικώς Εκτεθειμένα Πρόσωπα). Ο Kolomoisky, ήταν μέλος του Κρατικού Εποπτικού Συμβουλίου Ukrnafta της Ουκρανίας από το 2003 ως το 2017 ενώ από το 2014 ως το 2015 ήταν Κυβερνήτης της περιφέρειας Dnipropetrovsk. Υπήρξε επίσης Αντιπρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ουκρανίας. Από το 1995 έχει και υπηκοότητα Ισραήλ καθώς είναι Εβραίος.

Τον κυνηγάνε παντού

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: