Η πρώτη μαύρη βουλευτής στην ιστορία της Ισπανίας

Δεν είναι μόνο τα δύο νέα κόμματα της ισπανικής πολιτικής ζωής, οι αριστεροί Podemos και οι κεντρώοι Cuicadadanos που τάραξαν τα νερά της την περασμένη Κυριακή. Είναι και η Ρίτα Μποσάο, η πρώτη μαύρη γυναίκα που εκλέγεται βουλευτής στην ιστορία της χώρας. «Καιρός δεν ήταν;» διερωτάται η Μποσάο σε μια συνέντευξή της στην εφημερίδα El Pais.

Η Ρίτα γεννήθηκε στην Ισημερινή Γουινέα πριν από 50 χρόνια και μετοίκησε στην Ισπανία όταν ήταν 20 ετών. Εργαζόταν ως νοσοκόμα πριν θελήσει να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική, παρακινημένη – όπως η ίδια λέει – , από την «εμμονή» για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως η ίδια λέει, η αγωνία της για τον κόσμο που θα κληροδοτήσει στα παιδιά της την ώθησε εν μέσω κρίσης να θέσει υποψηφιότητα με το κόμμα των Podemos.

Μιλώντας στο ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων Efe η Ρίτα Μποσάο δηλώνει εντυπωσιασμένη από το γεγονός ότι τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω της αμέσως μόλις έγινε γνωστή η υποψηφιότητά της: «Γιατί δηλαδή προκαλεί εντύπωση η προοπτική μια μαύρη να εκλεγεί βουλευτής;» διερωτάται και τονίζει ότι στην Ισπανία οι θεσμοί δεν δίνουν τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους. Πάντως η Μποσάο δεν ξεπήδησε από το πουθενά για να ζητήσει την ψήφο των Ισπανών. Είναι γνωστή στο Αλικάντε – όπου κατέβηκε υποψήφια- για τους αγώνες της για την ισότητα των δύο φύλων και για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: