Η Κεντρική Τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας αύξησε το βασικό επιτόκιο της στο 4,25%

Η Κεντρική Τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας προχώρησε χθες σε νέα αύξηση του βασικού επιτοκίου της κατά 0,75%. Πλέον το βασικό επιτόκιο της Τράπεζας διαμορφώνεται στο 4,25%.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η αύξηση αυτή του βασικού επιτοκίου οφείλεται στις πληθωριστικές πιέσεις που δημιουργούνται το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών, κυρίως των εισαγομένων τροφίμων και των ενεργειακών προϊόντων.

Τον Οκτώβριο, ο πληθωρισμός στη Βόρεια Μακεδονία εκτινάχθηκε στο 19,8,%, ενώ στο δεκάμηνο Ιανουαρίου — Οκτωβρίου 2022, ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού κυμάνθηκε στο 13,2%, ποσοστό πολύ μεγαλύτερο σε σύγκριση με τις αρχικές προβλέψεις.

Τους τελευταίους μήνες η Κεντρική Τράπεζα της Βόρειας Μακεδονίας αυξάνει διαδοχικά το επιτόκιό της, με αποτέλεσμα από 1,25% που ανερχόταν τον περασμένο Μάρτιο να έχει φθάσει σήμερα στο 4,25%.

Η αύξηση αυτή του βασικού επιτοκίου της Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των επιτοκίων και των εμπορικών τραπεζών της χώρας.

Μόλις πρόσφατα, η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να εισέλθει η οικονομία της Βόρειας Μακεδονίας στη ζώνη του στασιμοπληθωρισμού, δηλαδή βραδεία ανάπτυξη σε συνδυασμό με υψηλούς ρυθμούς πληθωρισμού.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: