Ασθενείς σε κίνδυνο – 140 φάρμακα «εξαφανισμένα» από τα ράφια των φαρμακείων

Στη δίνη των ελλείψεων εκατοντάδων σκευασμάτων κινείται για μία ακόμη φορά η φαρμακευτική αγορά, παρασύροντας τους ασθενείς και «εξαφανίζοντας» τις θεραπείες τους.

Ο σχετικός κατάλογος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) περιλαμβάνει πάνω από 140 φάρμακα, μεταξύ άλλων αντιδιαβητικά, αντιεπιληπτικά, αντιπηκτικά, αντιυπερτασικά, αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, οφθαλμολογικά, αναπνευστικά. Φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακοποιοί, βρίσκονται σε θέση μάχης, με κάθε πλευρά να υπερασπίζεται τη θέση της στην αλυσίδα εφοδιασμού και να βάλει κατά των άλλων για τις ελλείψεις που καταγράφονται.

Ειδικότερα, οι φαρμακοποιοί υποστηρίζουν πως η προμήθεια φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες γίνεται με το σταγονόμετρο και οι πραγματικές ελλείψεις αφορούν τουλάχιστον 125 σκευάσματα, πρωτότυπα, τα οποία, όπως σημειώνουν, δεν διαθέτουν γενόσημα ώστε να γίνει αντικατάσταση θεραπείας.

Καταγγελία

Οι φαρμακαποθήκες προτάσσουν την καθ’ όλα νόμιμη εξαγωγή των φαρμάκων βάσει όσων ορίζει ο νόμος και επιπλέον υποστηρίζουν πως παραλαμβάνουν μειωμένες ποσότητες από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκάριων (ΠΣΦ) κατήγγειλε στο υπουργείο Υγείας 5 πολυεθνικές κυρίως εταιρείες για εισαγωγές μικρότερης ποσότητας φαρμάκων από όσες απαιτούνται για την κάλυψη του πληθυσμού, κάτι που έχει άμεση επίπτωση στη διάθεση των φαρμάκων από τις φαρμακαποθήκες προς τα φαρμακεία.


Το επόμενο βήμα του ΠΣΦ είναι να σταλούν τα στοιχεία στις εισαγγελικές αρχές. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, πάλι, υποστηρίζουν πως τροφοδοτούν κανονικά τις φαρμακαποθήκες της χώρας, με βάση πάντα τα δεδομένα της παγκόσμιας αγοράς και τις ελλείψεις που καταγράφονται. Πλέον, και μετά την καταγγελία του ΠΣΦ, τρεις μεγάλες πολυεθνικές ελέγχονται για ελλείψεις σε 31, 24 και 7 φάρμακά τους αντίστοιχα και άλλες δύο φαρμακευτικές για ελλείψεις σε 11 και 6 σκευάσματά τους.

Υπουργική απόφαση

Το υπουργείο Υγείας, από την πλευρά του, συνομιλεί μέσω του αρμόδιου φορέα, του ΕΟΦ, με τα εμπλεκόμενα μέρη και επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, δρώντας άλλοτε πυροσβεστικά, π.χ. εισάγει τα φάρμακα που δεν υπάρχουν με έκτακτες εισαγωγές μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Πολιτικής (ΙΦΕΤ), ή προληπτικά, π.χ. ζητώντας από τις φαρμακευτικές εταιρείες να αυξήσουν τις εισαγόμενες ποσότητες φαρμάκων, αίτημα που συνήθως πέφτει στο κενό. Πλέον, και ενώ οι ελλείψεις έχουν φτάσει στο «κόκκινο» ετοιμάζεται υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική ηλεκτρονική συνταγογράφηση -και τήρηση της συνταγής από τους φαρμακοποιούς- όλων των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη. Θα διασυνδεθεί το σύστημα της ΗΔΙΚΑ με εκείνο του ΕΟΦ.

.

Πηγή: Protothema.gr

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: