Guardian: Ξεκινά η διαδικασία επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα

Άρθρο στο τελευταίο τεύχος της Guardian αναφέρει πως «οι ευρωπαϊκές χώρες είναι έτοιμες να ξεκινήσουν τη διαδικασία επιστροφής προσφύγων στην Ελλάδα, καθώς μετανάστες που επιδιώκουν την επανένωση με τα μέλη της οικογένειάς τους -κυρίως στη Γερμανία- εντείνουν τις διαδηλώσεις στην Αθήνα».

«Σε μία κίνηση που έχει επικριθεί από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα κράτη μέλη της ΕΕ θα στείλουν πίσω τους αιτούντες άσυλο που ζήτησαν άσυλο πρώτα στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι μπλεγμένη στη χειρότερη οικονομική κρίση της στη σύγχρονη εποχή», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Βερολίνου αλλά και πηγές της ελληνικής κυβέρνησης που επικαλείται η Guardian, η Γερμανία έχει κάνει σχεδόν 400 αιτήσεις μετεγκατάστασης, ενώ και το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Νορβηγία έχουν ζητήσει την επιστροφή των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.

«Η γραφειοκρατική διαδικασία έχει αρχίσει και πιστεύουμε ότι οι επιστροφές θα ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Θα ξεκινήσουν με έναν συμβολικό αριθμό, σαν μια πράξη φιλίας (απέναντι στα άλλα κράτη της ΕΕ). Η Ελλάδα έχει ήδη δεχθεί τόσους πολλούς πρόσφυγες, έχει υποστεί τέτοια πίεση, που η αποδοχή ακόμη περισσότερων θα ήταν παράλογη, ένα αστείο αν δεν ήταν μια τέτοια τραγωδία», δήλωσε στην εφημερίδα ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.

«Δεν ξέρω που θα πάνε. Μπορεί στην Αθήνα, μπορεί στη Θήβα… φιλοξενούνται σε διαμερίσματα. Ό,τι και να γίνει, οι συνθήκες θα είναι καλές, έχουν βελτιωθεί σημαντικά και θα πληρούν τα κριτήρια της ΕΕ», πρόσθεσε, αποδεικνύοντας έτσι την άγνοια ως προς το που θα εγκατασταθούν και αν θα φύγουν ποτέ από τη χώρα οι πρόσφυγες.

 

ellada

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: