Γιούνκερ: Κυνική και χωρίς στρατηγική η ελληνική κυβέρνηση-Μοσκοβισί: Ο Βαρουφάκης δεν διαπραγματευόταν, αρνητικός ο ρόλος Παππά

Για την στάση των πρωταγωνιστών της ελληνικής πλευράς και το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης και της τακτικής της ελληνικής κυβέρνησης μίλησαν με ιδιαίτερα αποκαλυπτικό τρόπο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, στο γαλλογερμανικό δίκτυο ARTE.

«Αναρωτιόμουν κάποιες φορές, αλλά όχι πραγματικά, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν μια κυβέρνηση κυνική, δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν . «Είναι ένα εξαιρετικό κατόρθωμα- προσθέτει- από την μια οι Έλληνες με φόντο μια αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα απέρριψαν ένα κείμενο και ένα μήνα μετά η Ελληνική κυβέρνηση να προτείνει ένα κείμενο πολύ πιο σκληρό απ” αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός. Είναι ένα πραγματικό κατόρθωμα». Η Ελλάδα δεν είχε στρατηγική, σημειώνει ο κ. Γιούνκερ «Ποτέ δεν κατάλαβα την στρατηγική της Ελλάδας και πιστεύω πολύ ειλικρινά μετά απ” όσα ζήσαμε ότι η Ελλάδα δεν είχε πραγματική στρατηγική. Η στρατηγική και τα σχέδια καταστρώνονταν μέρα με την ημέρα».

Από την πλευρά του ο Πιερ Μοσκοβισί εξέφρασε την άποψη ότι: «Ηθελαν να μας οδηγήσουν έως το τέλος Ιουνίου με το ρολόι στο χέρι ελπίζοντας ότι το Grexit να μας τρομάξει αρκετά ώστε να κάνουμε υποχωρήσεις στο χρέος και σε κάποιες εμβληματικές μεταρρυθμίσεις. Αυτή ήταν η τακτική τους και ο Βαρουφάκης ήταν εδώ για να μην διαπραγματευτεί».
Ιδιαίτερα δηκτικός εμφανίζεται ο κ. Μοσκοβισί για τον ρόλο του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, στον οποίο επιρρίπτει ευθύνες για την μη επίτευξη συμφωνίας στο τέλος Ιουνίου. «Περάσαμε σχεδόν 24ωρες κλεισμένοι και τότε χάσαμε σίγουρα μια ευκαιρία. Πιστεύω ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πρόθυμος να διαπραγματευτεί όμως κάθε φορά ο Παππάς του έλεγε »Οχι κύριε πρωθυπουργέ δεν μπορείτε να υποχωρήσετε εδώ, δεν μπορείτε ξεκινήσετε απ” αυτή την βάση». Επανέρχονταν λέγοντας: »Δεν μπορώ ξεκινάω απ” αυτή τη βάση»».

Action24.gr-Politiki

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: