Γερμανία: Είναι υποχρεωμένη να αποδεχθεί την απόφαση των ΗΠΑ να στείλει όπλα διασποράς στην Ουκρανία

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, δήλωσε χθες Κυριακή πως η χώρα του θα πρέπει να αποδεχθεί την απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν τον στρατό της Ουκρανίας με πυρομαχικά διασποράς, παρότι η χώρα του είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του Όσλο και τάσσεται πάγια εναντίον της χρήσης τους.

«Η γερμανική θέση εναντίον των όπλων διασποράς είναι δικαιολογημένη όσο πάντα», όμως «στην τρέχουσα κατάσταση, δεν μπορούμε να μπούμε εμπόδιο στον δρόμο των ΗΠΑ», είπε ο κ. Στάινμαϊερ, που εκφράστηκε σε εκπομπή του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF.

Ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν αυτός που υπέγραψε τη Σύμβαση του Όσλο, που απαγορεύει τα όπλα διασποράς, το 2008, όταν ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης συνασπισμού της Άγγελας Μέρκελ.

«Είμαι προκατειλημμένος» στο ζήτημα αυτό, σημείωσε.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν κυρώσει τη σύμβαση.

Και οι δύο χώρες φέρονται να έχουν χρησιμοποιήσει όπλα διασποράς στον πόλεμο που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο κ. Σταϊνμάιερ, ο οποίος όταν επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είχε καταβάλει προσπάθειες να αυξηθεί η συνεργασία με τη Μόσχα, επισήμανε εξάλλου πως πλέον έχουν εξαχθεί τα συμπεράσματα από την ένοπλη σύρραξη που οδεύει να συμπληρώσει 17 μήνες.

«Αυτό σημαίνει, δυστυχώς, ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη στο μέλλον δεν θα είναι κοινή με τη Ρωσία, αλλά ότι θα λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης ο ένας έναντι του άλλου — με τεράστιες δαπάνες στους αμυντικούς προϋπολογισμούς μας, προκειμένου να προστατεύσουμε την Ευρώπη, στο πλαίσιο της συμμαχίας [του NATO] και για την προστασία του δικού μας πληθυσμού εδώ στη Γερμανία».

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: