Γ.Κουτσούκος: Στοχοποιεί το ΠΑΣΟΚ το πόρισμα της πλειοψηφίας

 

Προκόπης Αγγελόπουλος – Κατερίνα Κανάκη Καταρρέει διαρκώς το αφήγημα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το Γ.Κουτσούκο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, οποίος υποστήριξε από το βήμα της Βουλής πως μέσω του πορίσματος της Εξεταστικής για δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα, δεν προέκυψε καμία ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων και δεν «χτυπήθηκε καμία διαπλοκή του συστήματος».

Ο κ. Κουτσούκος εκτίμησε ότι υπάρχει μεροληψία και στοχοποίηση του ΠΑΣΟΚ στο πόρισμα της Επιτροπής. Κατηγόρησε την κυβέρνηση για «μεροληψία, μεθοδεύσεις και σχεδιασμό» κατά τη διάρκεια σύνταξης του πορίσματος. «Κάνατε κοπτοραπτική για να βγάλετε αυτά τα συμπεράσματα στο πόρισμά σας. Αρνηθήκατε να ακούσετε μάρτυρες, γιατί θέλατε να προστατέψετε δικούς σας ανθρώπους», είπε ο βουλευτής της ΔΗΣΥΜ.

Ακόμη, επεσήμανε πως μέσω των διεργασιών της Επιτροπής, κατέρρευσε η «χιλιοειπωμένη προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα δάνεια αυτά ευθύνονται για την κρίση». Το ΠΑΣΟΚ όπως είπε δεν ευθύνεται για τίποτα. «Το μόνο πράγμα για το οποίο το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την ευθύνη, είναι να μη χρεοκοπήσει η χώρα το 2010 και το πλήρωσε. Αν δεν είχε γίνει αυτή η ανατροπή, η επιχορήγηση θα ήταν 20 – 25 εκατ. και δεν θα είχε σήμερα κανένα πρόβλημα να πληρώσει τα δάνειά του», υπογράμμισε.

Τέλος, ο κ. Κουτσούκος επανέλαβε την άποψη του κόμματός του πως μέσα στο πόρισμα δεν τεκμηριώνονται ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και πως όλα τα δάνεια λήφθηκαν με βάση το νομοθετικό πλαίσιο του τραπεζικού συστήματος.

Ν. Καραθανασόπουλος: Καμία βάση το πόρισμα Καλούδη σε σχέση με το ΚΚΕ

Το γεγονός ότι το ΚΚΕ αναγκάστηκε να πάρει δάνεια για να καλύψει τις ανάγκες του, αλλά με πολύ ισχυρές εγγυήσεις και διασφαλίσεις (και με ακίνητη περιουσία) επεσήμανε στην ομιλία του ο εισηγητής του ΚΚΕ στην Εξεταστική Επιτροπή, Νίκος Καραθανασόπουλος, που υποστήριξε ότι δεν έχει καμμία βάση το πόρισμα Καλούδη, όσον αφορά στο ΚΚΕ. «Τα δάνειά μας είναι ενήμερα, με πλήρη κάλυψη και εξυπηρετούνται κανονικά».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ισχυρίστηκε ότι βασικός ρόλος της Επιτροπής ήταν να αποτελέσει μια απέλπιδα προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης και ο άδικος και εκμεταλλευτικός χαρακτήρας του καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο, όπως είπε «καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις και συσσωρεύει σε όλο και λιγότερα χέρια τον παραγωγικό πλούτο».

«Προσπαθείτε να καλλιεργήσετε αυταπάτες ότι δήθεν θα λυθούν τα προβλήματα αν χτυπήσουμε τη διαπλοκή» πρόσθεσε ο κ. Καραθανασόπουλος, που υπογράμμισε ότι «η ίδια η ύπαρξη του καπιταλισμού δημιουργεί σκάνδαλα». Κατηγόρησε, επίσης, τα άλλα κόμματα για στρατηγική σύγκλιση και στρατηγική σύμπλευση, με σκοπό να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους απέναντι στον λαό.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ σημείωσε ότι «η ενημέρωση βρίσκεται στα χέρια του κεφαλαίου» και ότι τα κόμματα χρησιμοποίησαν τα ΜΜΕ, κρατικά και ιδιωτικά, για να μπορούν να χειραγωγούν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και να αμαυρώνουν οποιαδήποτε ριζοσπαστική ιδέα είχε διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. «Το πολιτικό σύστημα στήριζε τους επιχειρηματικούς ομίλους που το χρηματοδοτούσαν και το στήριζαν μέσα από τον τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους και επιτόκια, με στόχο να ισχυροποιούνται τα κόμματα για να δημιουργηθεί το γνωστό δικομματικό σύστημα», σημείωσε κλείνοντας ο κ. Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε: «Πιάσατε μόνο το κλαδί της διαπλοκής και της διαφθοράς».

Γ. Σαρίδης: Ασύλληπτα τα μεγέθη σε δανεικά και αγύριστα

Ασύλληπτα είναι τα μεγέθη σε «δανεικά και αγύριστα» που προέκυψαν μέσα από τις διεργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής σε κόμματα και ΜΜΕ, υποστήριξε ο Γιάννης Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων από το βήμα της Βουλής.

Κατά τη διάρκεια της συζήτηση για τα θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ, ο κ. Σαρίδης υπογράμμισε πως το μόνο που επιθυμούσε το κόμμα του, αλλά και όλοι οι Έλληνες πολίτες, ήταν η απόδοση ευθυνών. Ακόμη, διαπίστωσε πως δεν υπήρξε καμία ομοφωνία και μεταξύ των κομμάτων.

«Σε ένα τίποτα καταλήξαμε μετά από τόσους μήνες. Ούτε τρίγωνο διαπλοκής, ούτε τετράγωνο διαπλοκής, ούτε τίποτα» δήλωσε χαρακτηριστικά. Αποδείχθηκε ωστόσο πως τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ έτυχαν ειδικής μεταχείρισης. «Μόνο αυτό αποδείξαμε, ότι υπήρξε ειδική μεταχείριση, αλλά καμία παράνομη κατάσταση», όπως είπε.

«Μέσα στο πόρισμα καταλογίζονται αποδεδειγμένα πολιτικές ευθύνες σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, τα ποσοστά δανεισμού είναι ευθέως ανάλογα με τα χρόνια στην εξουσία. Και τα δυο σας χρόνια εσάς στο ΣΥΡΙΖΑ ωχριούν μπροστά στις δεκαετίες των άλλων κομμάτων», είπε αυστηρά.

Ο κ. Σαρίδης τόνισε πως δεν εντοπίστηκαν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων μέσα στο πόρισμα της πλειοψηφία, εντοπίστηκαν εντούτοις ευθύνες μη πολιτικών προσώπων. Τέλος, ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων δήλωσε πως είναι πλέον στο χέρι του εισαγγελέα να ψάξει τις ευθύνες.

Γ. Μαυρωτάς: Όσοι μιλούν για δραχμή να το κάνουν δημοσιεύοντας το πόθεν έσχες τους

«Το συμπέρασμα της Εξεταστικής Επιτροπής δεν είναι ούτε “άνθρακες ο θησαυρός” ούτε ότι μείναμε με το στόμα ανοικτό από τις αποκαλύψεις» υπογράμμισε ο Γιώργος Μαυρωτάς, στη δική του ομιλία.

Ο εισηγητής του Ποταμιού, επικεντρώθηκε στις 15 προτάσεις που έκανε το Ποτάμι για να αποτραπούν στο μέλλον τέτοια νοσηρά φαινόμενα διαπλοκής, κατηγορώντας την Πλειοψηφία ότι, ενώ του ζήτησε να προχωρήσει στη σύνταξη των προτάσεων αυτών, στη συνέχεια τις εξαφάνισε από το τελικό κείμενο του πορίσματος.

Ο κ. Μαυρωτάς έκανε ένα φλας μπακ στα χρόνια των παχιών αγελάδων, όταν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έπαιρναν γενναία χρηματοδότηση η οποία δεν τους έφτανε και «έπαιρναν και δάνεια από τις τράπεζες στις οποίες είχαν διορίσει τα ΔΣ». Υποστήριξε, ωστόσο, ότι στο ίδιο κόλπο των εκχωρήσεων των μελλοντικών χρηματοδοτήσεων μπήκε και ο ΣΥΡΙΖΑ, που απλά δεν πρόλαβε να υπερχρεωθεί και γι αυτό «δεν δικαιούται να εξεγείρεται με αυτές τις πρακτικές».

Σε σχέση με τα δανεικά και αγύριστα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ το Ποτάμι προτείνει όχι να αποπληρώσουν άμεσα αλλά να παρουσιάσουν ένα σχέδιο για την αποπληρωμή των υπέρογκων αυτών δανείων. Επίσης, προτείνει, μεταξύ άλλων, να καταργηθεί το άρθρο του νόμου που προβλέπει αμνήστευση των τραπεζικών στελεχών, ενώ για τα ΜΜΕ, ζήτησε να μην τσουβαλιάζονται όλα, καθώς υπήρχαν και κάποιοι που έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συντηρήσουν τα Μέσα τους και άλλοι που ζούσαν με δανεικά. «Το Τρίγωνο της Διαπλοκής είναι σαν το Τρίγωνο των Βερμούδων» επανέλαβε ο κ. Μαυρωτάς, καθώς υπάρχουν γι αυτό ενδείξεις και αναφορές αλλά όχι αποδείξεις. Ενδείξεις, ωστόσο, που, όπως ισχυρίστηκε, αφορούν και το παλιό και το νέο πολιτικό σύστημα.

«Γιατί η πλειοψηφία δεν ήθελε να έρθει ο κ. Δαβαράκης στην επιτροπή, μετά τις δηλώσεις ότι το χρηματοδοτούσε ο κ. Παππάς» ρώτησε ο κ. Μαυρωτάς ο οποίος, έκλεισε την τοποθέτησή του καλώντας αυτούς που μιλάνε για επιστροφή στη δραχμή «να το κάνουν με το πόθεν έσχες τους δημοσιευμένο για να δούμε πόσα χρήματα έχουν έξω».

Α. Λοβέρδος: Μηδαμινά τα κόκκινα δάνεια των ΜΜΕ σε σχέση με το σύνολο

Τον ισχυρισμό ότι τα δάνεια των ΜΜΕ που δεν εξυπηρετούνται είναι μηδαμινά μπροστά στο σύνολο των κόκκινων δανείων των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, επανέλαβε ο Ανδρέας Λοβέρδος, εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Μάλιστα, προχωρώντας παραπέρα τον συλλογισμό του υποστήριξε δικαιολογώντας τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ που πήραν δάνεια με «αέρα» ότι «για να δανειστείς είναι θετικό να έχεις φήμη και πελατεία».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έκανε ολομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το κόμμα που βρίσκεται στην κυβέρνηση για εκστρατεία συκοφαντίας και λάσπης και για δηλητηριασμένο και διχαστικό λόγο και πολιτική ασυδοσία.

Στάθηκε ιδιαίτερα στις «προσθαφαιρέσεις» που έγιναν στο πόρισμα «από το αόρατο χέρι», μεταξύ των οποίων η αφαίρεση από το πόρισμα που είχε διαρρεύσει την κατηγορία για κακουργηματική απιστία κατά του κ. Στουρνάρα και την υπόθεση του Πρώτου Θέματος, ενώ κατηγόρησε τους βουλευτές της πλειοψηφίας για «λαθροχειρίες εν ψυχρώ» σχετικά με 4 περιπτώσεις αλλοίωσης των λεχθέντων του γενικού Διευθυντή του ΠΑΣΟΚ, κου Σαλαγιάννη.

«Η λαϊκή κυριαρχία θα σας πάει εκεί που είναι να σας πάει για να δούμε πως κι εσείς θα αποπληρώσετε τα δάνειά σας» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του απευθυνόμενος στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να ζητήσουν συγνώμη για την κατηγορία που είχαν εξαπολύσει για τους ελέγχους που έκαναν στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ έξι μεγάλοι οίκοι του εξωτερικού.

Επανέλαβε ότι οι αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων κατέρρευσαν «με πρώτους μάρτυρες εσάς τους ίδιους ότι δεν υπάρχει ποινική ευθύνη υπουργού», όπως είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι τα μέλη της πλειοψηφία αρνήθηκαν να κληθεί ο κ. Δαβαράκης ο οποίος, όπως είπε «είναι ο μόνος που είπε κάτι συγκεκριμένο ότι έπαιρνε λεφτά από γραφείο υπουργού», κάτι το οποίο, κατά τον κ. Λοβέρδο, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε τεκμήριο αμεροληψίας. «Εσείς για ό,τι σας αφορούσε ψηφίζατε όχι» πρόσθεσε.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι υπήρχαν τρία σημεία στα οποία θα συμφωνούσαν τα κόμματα για να προκύψει κοινό πόρισμα, αλλά οι βουλευτές της πλειοψηφίας απέρριψαν τις σχετικές προτάσεις.

Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το μόνο κόμμα που το 2010 ζήτησε δανειοδότηση με πολιτικούς όρους και ότι από τα δάνεια των ΜΜΕ αυτοί που δεν τα εξυπηρετούν στηρίζουν τη σημερινή πλειοψηφία με φανατισμό.

Υπερασπιζόμενος, για μία ακόμη φορά, τα τηλεοπτικά κανάλια, ανέφερε ότι δεν ήταν αλήθεια ότι δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ για να λειτουργούν, αλλά ότι πλήρωναν δισεκατομμύρια στον Δημόσιο Τομέα (εννοώντας φόρους, εισφορές κλπ)

Τέλος, για τα δάνεια των κομμάτων, κάλεσε τους βουλευτές της Συμπολίτευσης, αν έχουν το θάρρος, να παραδεχθούν ότι ο μόνος που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή για δάνειο με πολιτικούς όρους είναι ο διευθυντής της ΑΥΓΗΣ.

politiki

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: