FT: Ο Τσίπρας πιέζει ώστε να μείνει εκτός του προγράμματος το ΔΝΤ

«Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πιέζει ώστε το ΔΝΤ να μείνει εκτός του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 86 δισ. ευρώ, αφήνοντας την Ευρωζώνη να έχει την πλήρη ευθύνη για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων», είναι ο τίτλος της εφημερίδας Financial Times.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο κ.Τσίπρας, εκφράζει την απορία του για τη «μη εποικοδομητική στάση του ταμείου σε δημοσιονομικά και οικονομικά θέματα». και υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ πρέπει να αφήσει το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της χώρας στην ευρωζώνη όταν θα κληθεί να αποφασίσει στις αρχές της επόμενης χρονιάς αν θα παραμείνει.

«Εκτιμούμε ότι μετά από έξι χρόνια διαχείρισης έκτακτης κρίσης, η Ευρώπη έχει τώρα την θεσμική ικανότητα να αντιμετωπίσει επιτυχώς ενδοευρωπαϊκά θέματα» αναφέρει ο κ. Τσίπρας.και προσθέτει: «Πιστεύουμε ότι όσο το γρηγορότερο ξεφύγουμε από το πρόγραμμα διάσωσης τόσο καλύτερο για τη χώρα. «Αν η Ελλάδα ολοκληρώσει την πρώτη αξιολόγηση τον Ιανουάριο θα έχουμε καλύψει περισσότερο από το 70% των δημοσιονομικών και οικονομικών μέτρων της συμφωνίας».
Ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε σίγουρος ότι η χώρα θα άρει όλα τα εναπομείναντα capital controls έως το Μάρτιο και θα επαναρχίσει τον δανεισμό από τις αγορές «πριν το τέλος του 2016».

Σύμφωνα με τους FT, ο Έλληνας πρωθυπουργός ρισκάρει να αποξενώσει το ΔΝΤ, που είναι ισχυρός σύμμαχος στην ελάφρυνση χρέους της Αθήνας, ενώ η Γερμανία και άλλα μέλη της ευρωζώνης είναι αντίθετοι σε διαγραφή χρέους, παρότι επαίνεσε την στήριξη του Ταμείου στο θέμα., ενώ η θέση αυτή πιθανότατα θα εξοργίσει τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία πάντα επέμενε να παραμείνει το ΔΝΤ. Το Βερολίνο εκτιμά την τεχνική επάρκεια του ΔΝΤ, όσο και αμφιβάλει για την αποφασιστικότητα της Κομισιόν.

Action24.gr-Politiki

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: