Φόβος και 28.000 άστεγοι στην κεντρική Ιταλία

Σε διαρκές καθεστώς φόβου η κεντρική Ιταλία μετά και τη νέα σεισμική δόνηση των 6,5 βαθμών -η ισχυρότερη στη χώρα από το 1980- που έγινε αισθητή από τον βορρά έως το νότο, μέχρι και την Αυστρία. Στο Αματρίτσε, επίκεντρο του φονικού σεισμού του Αυγούστου, μόνο συντρίμμια. Ιστορικά κτίρια και εκκλησίες -ανάμεσά τους ο καθεδρικός του Αγίου Βενέδικτου του 13ου αιώνα στη Νόρτσια- δεν υπάρχουν πια. Η άσφαλτος στη Νόρτσια κόπηκε στα δύο.

Ο τρόμος επανήλθε στις 7:40 (τοπική ώρα) το πρωί της Κυριακής με νέα δόνηση 6,5 βαθμών σε εστιακό βάθος μόλις δέκα χιλιομέτρων με επίκεντρο ανάμεσα σε Νόρτσια και Πρέτσι στις περιφέρειες Μάρκε και Ούμπρια -την ίδια ζώνη που πληγώθηκε βαθιά από τον σεισμό της 24ης Αυγούστου που κόστισε 300 ζωές και τις δονήσεις της περασμένης εβδομάδας.

Η Ιταλία ευτυχώς δεν μετρά θύματα, ούτε και υπάρχουν αναφορές για ανθρώπους των οποίων η τύχη αγνοείται. Περίπου 20 είναι κατά τις διαθέσιμες πληροφορίες οι τραυματίες -δύο εκ των οποίων σε σοβαρή κατάσταση. Έχουν ακολουθήσει τουλάχιστον δεκάδες μετασεισμοί, ενώ στις 13:07 (τοπική ώρα) νέος σεισμός σημειώθηκε με επίκεντρο την Περούτζα.

Ο φόβος είναι μεγάλος, στους δεκάδες χιλιάδες αστέγους από τους σεισμούς της περασμένης εβδομάδας προστίθενται και άλλοι, και φθάνουν πλέον τις 28.000 -25.000 στο Μάρκε και 3.000 στη Νόρτσια στην περιφέρεια της Ούμπρια. Εκφράζονται δε φόβοι ότι ο αριθμός των αστέγων μπορεί να φθάσει τις 100.000, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλούνται ιταλικά μέσα.

Οι καταστροφές είναι τεράστιες σε ιστορικά κτίρια, εκκλησίες και κατοικίες. Η Νόρτσια, η οποία βρέθηκε ακριβώς πάνω στο επίκεντρο, έχει «γονατίσει». Ο δήμαρχος της Ουσίτα, όπου επίσης είναι τεράστιες οι καταστροφές, λέει «είδαμε την κόλαση».

Πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που σημειώνεται στην Ιταλία από το 1980 (πιο ισχυρός από τον σεισμό στην Λ’Άκουιλα το 2009). Είναι η πιο δυνατή δόνηση της σεισμικής δραστηριότητας που ξεκίνησε στις 24 Αυγούστου με τους 6 βαθμούς που παρέλυσαν το Αματρίτσε και το Ακομούλι. Μαζί με την Αρκουάτα ντελ Τρόντο δέχθηκαν τώρα το τελειωτικό χτύπημα.

Συγκλονιστικές είναι οι εικόνες που κατέγραψαν τα drone του Πυροσβεστικού Σώματος της Ιταλίας από το Αματρίτσε. Μόνο συντρίμμια έχουν μείνει πλέον στο χωριό που δέχθηκε το βαρύτερο χτύπημα την 24η Αυγούστου για να βρεθεί ξανά σήμερα στο έλεος του Εγκέλαδου.

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: