Φον ντερ Λάιεν: Η «Πράσινη Συμφωνία» είναι ευκαιρία για ευημερία μετά τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές

Τα κύρια επιτεύγματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τα τελευταία τέσσερα έτη, στη διάρκεια των οποίων η πανδημία της Covid-19, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι γεωπολιτικές εντάσεις και ο αυξημένος πληθωρισμός, δημιουργησαν τεράστιες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση, παρουσίασε σήμερα η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, στο πλαίσιο της «Συζήτησης για για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», της τελευταίας πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές που θα διεξαχθούν σε περίπου 300 ημέρες, η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έστειλε παράλληλα μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση, τόσο στο εσωτερικό της ΕΕ (σ.σ. σε αρκετά κράτη — μέλη αλλά και σε πολιτικές ομάδες του Κοινοβουλίου), όσο και στο εξωτερικό.

Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η Επιτροπή της κατάφερε να υλοποιήσει το 90% των προτάσεων που παρουσίασε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η ίδια το 2019, προτού, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά «έρθουν τα πάνω κάτω, με μια παγκόσμια πανδημία και έναν πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος». Όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιον «η ΕΕ αντικατοπτρίζει το όραμα αυτών που θέλησαν ένα καλύτερο μέλλον μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε, εκείνοι πίστευαν ότι η Ευρώπη ήταν η απάντηση στο κάλεσμα της ιστορίας. Η Ευρώπη πρέπει και πάλι να απαντήσει στο κάλεσμα της Ιστορίας». Και σε αυτό το πλαίσιο ανέπτυξε τις μελλοντικές προκλήσεις της ΕΕ.

Πράσινη Συμφωνία

Ο πρώτος πυλώνας της ομιλίας της προέδρου φον ντερ Λάιεν ήταν η Πράσινη Ευρωπαϊκή Συμφωνία, λέγοντας ότι αυτή η πρόταση ήταν η απάντηση της Επιτροπής στο κάλεσμα της Ιστορίας. “Φέτος το καλοκαίρι το πιο θερμό που έχει καταγραφεί, η Ελλάδα και η Ισπανία είχαν καταστροφικές πυρκαγιές και λίγο μετά ολέθριες πλημμύρες. Τα καιρικά φαινόμενα προκαλούν προβλήματα από τη Σλοβενία και τη Βουλγαρία μέχρι ολόκληρη την Ένωση. Η πράσινη Συμφωνία είναι και μια ευκαιρία για τη μελλοντική μας ευημερία. Χρειάζονται επενδύσεις και καινοτομία και η ευρωπαϊκή βιομηχανία είναι έτοιμη για να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη σε αυτή τη μετάβαση”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με την ιδια την πρόεδρο φον ντερ Λάιεν, η ΕΕ καταφέρνει προς το παρόν και προσελκύει περισσότερες επενδύσεις στο υδρογόνο από όσες οι ΗΠΑ και η Κίνα μαζί, αλλά η μετάβαση στην καθαρή, πράσινη ενέργεια, απαιτεί διάλογο με τα κράτη — μέλη και φυσικα με τους εκοσώπους των ευρωπαϊκών βιομηχανιών. Η πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ότι οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες και εταιρείες επιθυμούν τον ανταγωνισμό, καθώς δημιουργεί κίνητρα για καινοτομία και καλύτερες θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, όπως τόνισε, ο ανταγωνισμός είναι καλός μόνο όταν είναι θεμιτός. “Βλέπουμε ευρωπαϊκές εταιρείες να υπονομεύονται από ανταγωνιστές που επωφελούνται από τεράστιες κρατικές επιδοτήσεις. Η δικαιοσύνη στην παγκόσμια οικονομία είναι πολύ σημαντική”. Η πρόεδρος φον ντερ Λάιεν έκανε ειδική αναφορά στον τομέα των ηλεκτρικών οχημάτων, ενάν κρίσιμο τομέα για την πράσινη βιομηχανία με τεράστιο δυναμικό για την Ευρώπη. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, οι παγκόσμιες αγορές έχουν πλημμυρίσει από κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα και η τιμή τους παραμένει χαμηλή λόγω κρατικών επιδοτήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο η πρόεδρος της Κομισιόν κατάφερε να ισορροπήσει τόσο στα αιτήματα της Γαλλίας που ζητεί επιτακτικά τη λήψη αντίμετρων για τις κινεζικές κρατικές επιδοτήσεις, όσο και της Γερμανίας που ανησυχεί για έναν εμπορικό πόλεμο Ευρώπης — Κίνας, εξαγγέλοντας μια ενδελεχή έρευνα για τα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, λέγοντας όμως ότι η Κομισιόν δεν επιθυμεί την αποσύνδεση από το Πεκίνο, αλλά τη μείωση των εμπορικών κινδύνων.

Έμφαση στο μεταναστευτικό

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο μεταναστευτικό. «Πάντα είχα ακλόνητη πεποίθηση ότι η μετανάστευση πρέπει να αντιμετωπιστεί. Χρειάζεται αντοχή και υπομονετική δουλειά», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται ενότητα εντός της Ένωσής.

«Αυτό είναι το πνεύμα του Νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο. Όταν αναλάβαμε τα καθήκοντά μας, δεν φαινόταν να υπάρχει κανένας πιθανός συμβιβασμός. Αλλά με το Σύμφωνο, επιτυγχάνουμε μια νέα ισορροπία. Μεταξύ της προστασίας των συνόρων και της προστασίας των ανθρώπων», τόνισε. Εστίασε επίσης στην αντιμετώπιση της διακίνησης ανθρώπων.

«Γνωρίζουμε ότι η μετανάστευση απαιτεί συνεχή δουλειά. Και πουθενά αυτό δεν έχει πιο ζωτική σημασία απ’ ό,τι στην καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων. Προσελκύουν απελπισμένους ανθρώπους με τα ψέματά τους. Τους βάζουν σε θανατηφόρες διαδρομές στην έρημο ή σε βάρκες που είναι ακατάλληλες για τη θάλασσα. Ο τρόπος που λειτουργούν οι διακινητές εξελίσσεται συνεχώς. Αλλά η νομοθεσία μας είναι πάνω από είκοσι χρόνια και χρειάζεται επείγουσα ενημέρωση. Χρειαζόμαστε λοιπόν νέα νομοθεσία και νέα δομή διακυβέρνησης. Χρειαζόμαστε ισχυρότερη επιβολή του νόμου», υπογράμμισε.

Η ίδια σημείωσε ότι «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή θα διοργανώσει μια διεθνή διάσκεψη για την καταπολέμηση της διακίνησης ανθρώπων. Είναι καιρός να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή την σκληρή και εγκληματική επιχείρηση».

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «κάθε μέρα, βλέπουμε ότι οι συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η αστάθεια ωθούν τους ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο αλλού». «Η καρδιά μας ματώνει όταν βλέπουμε τις καταστροφικές απώλειες ζωών στη Λιβύη και το Μαρόκο μετά τις βίαιες πλημμύρες και τον σεισμό. Η Ευρώπη θα είναι πάντα έτοιμη να στηρίξει με όποιον τρόπο μπορεί», προσέθεσε.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: