Eurogroup με βαριά ατζέντα- Πρέπει να εκπληρωθούν και τα 13 προαπαιτούμενα για την δόση

Μεγάλη θα είναι η ατζέντα του Eurogroup που συνεδριάζει σήμερα το απόγευμα στις Βρυξέλλες, μία μέρα πρν επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής του «κουαρτέτου». Στο επίκεντρο θα τεθούν τα 13 προαπαιτούμενα για να έρθει η δόση του 1 δισ. ευρώ, ενώ στο “τραπέζι” μπαίνουν επίσης το Ασφαλιστικό και το δημόσιο χρέος που θα ανοίξουν τον δρόμο για την τελική αξιολόγηση των θεσμών.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να δεσμευτεί πως θα εκπληρωθούν άμεσα τα 13 προαπαιτούμενα που θα φέρουν το 1 δισ. ευρώ πριν την 31ηΔεκεμβρίου, σε αντίθετη περίπτωση θα περάσουν πολλοί μήνες για να λάβει την οικονομική βοήθεια η χώρα μας καθώς η συγκεκριμένη δόση έχει «ημερομηνία λήξης».

Προτεραιότητα αποτελούν τα κόκκινα δάνεια και ποιοι φορείς (funds) θα τα πάρουν στα χέρια τους. Στόχος της κυβέρνησης είναι, αρχικά τουλάχιστον, να μεταβιβαστούν μόνον επιχειρηματικά δάνεια και όχι τα στεγαστικά των νοικοκυριών.

Μείζον ζήτημα στις διαπραγματεύσεις αυτές θεωρείται και το Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο, με τους θεσμούς να ζητούν μεγαλύτερες μειώσεις στους χαμηλόμισθους «μη προσοντούχους» δημοσίους υπαλλήλους, ώστε να ανοίξει η «ψαλίδα» υπέρ των υψηλόμισθων, για να ενισχυθεί η παραγωγικότητα, η πρωτοβουλία και η ανάληψη ευθύνης στο δημόσιο τομέα.

Το «πακέτο» των προαπαιτουμένων ολοκληρώνεται με τις αλλαγές στη φορολογία των αγροτών, την επιλογή του διαδόχου της κυρίας Αικατερίνης Σαββαΐδου στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αλλά και οι αλλαγές στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, τις αυξήσεις στις αστικές συγκοινωνίες και την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ.

Για τα θέματα αυτά, το κουαρτέτο θα παραμείνει στην Αθήνα έως την Παρασκευή, ενώ δεν αποκλείεται να επιστρέψει και την ερχόμενη εβδομάδα (έως τις 18 Δεκεμβρίου) για να προετοιμάσει τις συζητήσεις για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Action24.gr-Politiki

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: