Eurogroup: Αναγνώρισε πρόοδο, αλλά παραπέμπει… προσεχώς για τη δόση

Το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δις. ευρώ μπορεί να μη δόθηκε, αλλά στο Eurogroup, επιβεβαιώθηκε το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών και αναγνωρίστηκε ρητά η πρόοδος στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Αυτό υποστηρίζουν τουλάχιστον κυβερνητικοί κύκλοι, σύμφωνα με τους οποίους επιβεβαιώθηκε ότι είναι έτοιμα προς εκταμίευση μέσα στις επόμενες ημέρες, τα 2 δισ. ευρώ της προβλεπόμενης χρηματοδότησης καθώς και τα 10 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι εκκρεμότητες που απομένουν, θα κλείσουν τις ερχόμενες ημέρες στην Αθήνα, σε διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των Θεσμών, και θα επικυρωθούν σε έκτακτη συνεδρίαση του Euro Working Group, έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Τέλος, οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν ότι διαψεύστηκαν όσοι ισχυρίζονταν τις προηγούμενες ημέρες, ότι η σταθερή εμμονή της Ελλάδας στις θέσεις της, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την πορεία και την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης. Σημειώνεται ότι το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει αύριο το πρωί.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Για σημαντική πρόοδο στο ελληνικό πρόγραμμα και στη διαδικασία για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών μίλησε εξάλλου και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι για την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί όλα τα μέτρα που αφορούν τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

«Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να προχωρήσει με ταχύτητα», χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι υπάρχουν ανοιχτά θέματα που αφορούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ειδικότερα το θέμα της αφερεγγυότητας των νοικοκυριών. «Θα πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να υπάρξει συμφωνία σε αυτά τα θέματα. Θα πρέπει η εφαρμογή να ολοκληρωθεί μέσα στην εβδομάδα και όλα αυτά είναι αναγκαία για να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε ότι 10 δισ. ευρώ βρίσκονται σε ξεχωριστό λογαριασμό στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και είναι έτοιμα για την ανακεφαλαιοποίηση, «αλλά φυσικά θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί οι σχετικές προϋποθέσεις».

Πρόσθεσε ότι το EuroWorking Group θα συνεδριάσει «το αργότερο στην αρχή της επόμενης εβδομάδας για να εξετάσει την αναφορά συμμόρφωσης από τους θεσμούς» και εφόσον υπάρξει ένα θετικό συμπέρασμα θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Μοσκοβισί: Στο 80% του δρόμου

Στο πλαίσιο της ίδιας συνέντευξης Τύπου, ο Επίτροπος Μοσκοβισί, ο οποίος επισκέφθηκε την προηγούμενη εβδομάδα τη χώρα μας, τόνισε πως η συνεργασία του με τις ελληνικές αρχές ήταν τόσο καλή, όσο και με τις κυβερνήσεις άλλων χωρών που βρισκόταν σε πρόγραμμα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δουλεύουμε μέρα-νύχτα για συμφωνία σε ανοιχτά ζητήματα».

Ο Επίτροπος επαίνεσε την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως πολλά από τα προαπαιτούμενα έχουν γίνει ή πραγματοποιούνται τώρα. «Έχει σημειωθεί πρόοδος, κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι μένουν ακόμη κάποια ζητήματα εκκρεμή, και σημείωσε πως όλοι θα πρέπει να κάνουν κάποια βήματα στις επόμενες ημέρες για να λυθούν αυτά τα ζητήματα.

Σημείωσε πως βρισκόμαστε στο 80% του δρόμου με τα προαπαιτούμενα, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να επιλυθεί το θέμα των ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), καθώς και να βρεθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση για τους πλειστηριασμούς.

Υπογράμμισε χαρακτηριστικά ότι διεξάγονται έντονες συζητήσεις για το θέμα των πλειστηριασμών, και πρόσθεσε πως χρειαζόμαστε μια κοινή λύση που να προστατεύει τους ευάλωτους πολίτες και να αποτρέπει κάποιους άλλους να κερδίζουν από αυτή, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη οι ελληνικές τράπεζες να αρχίσουν να δανείζουν ξανά.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε από την πλευρά του, ότι η Ελλάδα πιθανότατα δεν θα χρειαστεί το σύνολο των 86 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο τρίτο πρόγραμμα. Όπως σημείωσε, ήδη έχουν εκταμιευθεί 13 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα.

«Υπάρχει καλή πρόοδος στην εφαρμογή του προγράμματος. Άλλα 3 δισ. ευρώ είναι στη διαδικασία για να κατευθυνθούν στην Ελλάδα όταν εκπληρωθούν όλα τα προαπαιτούμενα», σημείωσε.

Πρόσθεσε τέλος ότι τα 10 δισ. ευρώ που έχουν μπει σε ξεχωριστό λογαριασμό είναι έτοιμα να διατεθούν «μετά την εκπλήρωση των προϋποθέσεων – ελπίζουμε αυτό να γίνει μέσα στην εβδομάδα».

typosthes.gr-Oikonomia

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: