Επιδότηση στεγαστικού δανείου: Αυτή είναι η διαδικασία – Τα κριτήρια

Στόχος είναι στην επιδότηση της δόσης να συμπεριληφθούν τόσο οι συνεπείς όσο και οι λιγότερο συνεπείς δανειολήπτες, με διαφορά όμως στην επιδότηση

Ανοίγει το επόμενο διάστημα η πλατφόρμα για την επιδότηση στεγαστικού δανείου, σύμφωνα με τις επιθυμίες της κυβέρνησης και το προσχέδιο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του υπουργείου είναι η πλατφόρμα για την επιδότηση δανείου στο taxisnet να ανοίξει εντός των επόμενων ημερών και, συγκεκριμένα, την 1η Αυγούστου. Από εκεί, το σύστημα αυτόματα θα αντλεί όλα τα δεδομένα εισοδήματος και περιουσίας, σε συνεργασία και με τις τράπεζες, ώστε να προκύπτει η επιλεξιμότητα ή μη του δανειολήπτη.

Στόχος του επιτελείου είναι το μοναδικό που θα πρέπει να κάνει ο δανειολήπτης να είναι να συμπληρώσει ποια είναι η πρώτη του κατοικία. Το σύστημα στη συνέχεια θα ελέγχει το πρώτο κριτήριο, το οποίο θα είναι εισοδηματικό και θα επιτρέπει σε όσους έχουν εισοδήματα έως 50.000 ευρώ να συνεχίσουν. Στα κριτήρια θα περιλαμβάνεται και:

  • η αξία της λοιπής ακίνητης περιουσίας
  • το ύψος της αξίας της κινητής περιουσίας
  • το υπόλοιπο του δανείου στην τράπεζα

Αν όλα τα κριτήρια εκπληρώνονται, ο δανειολήπτης θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει την επιδότηση της δόσης, η οποία μπορεί να φτάνει ακόμα και το 90% στους συνεπείς δανειολήπτες.

Ποιοι το δικαιούνται

Κατά το προσχέδιο του νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, δικαιούχοι της επιδότησης για εννέα μήνες, θα είναι:

  • Φυσικά πρόσωπα που έχουν στεγαστικό, επιχειρηματικό, καταναλωτικό δάνειο με ενεχυρίαση της πρώτης τους κατοικίας, εφόσον έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, κάτι που αποδεικνύεται από την συμπερίληψη τους στην λίστα των δικαιούχων μέτρων κρατικής ενίσχυσης.
  • Αυτοί που έχουν υποστεί εισοδήματος 20% εξαιτίας της πανδημίας, ακόμα και εάν δεν περιλαμβάνονται σε καμία λίστα Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας για τη λήψη μέτρων στήριξης.

Στόχος είναι στην επιδότηση της δόσης να συμπεριληφθούν τόσο οι συνεπείς όσο και οι λιγότερο συνεπείς δανειολήπτες, με διαφορά όμως στην επιδότηση.

Το σενάριο προβλέπει επιδότηση δόσης κατά 90% για τους πρώτους τρεις μήνες, 80% για τους τρεις επόμενους και 70% για το τελευταίο τρίμηνο της εννεάμηνης περιόδου επιδότησης ενήμερων δανειοληπτών με ανώτατο ποσό επιδότησης τα 600 ευρώ.

Για δάνεια που εμφάνιζαν ήδη καθυστέρηση άνω των 90 ημερών πριν το χτύπημα της πανδημίας, η επιδότηση δόσης ξεκινά στο βασικό σενάριο από 80% και μειώνεται ανά τρίμηνο σταδιακά στο 70% και το 50%.

Να αναφέρουμε ότι το κράτος θα καταβάλλει απευθείας το μερίδιο της επιδοτούμενης δόσης που θα αναλάβει στις τράπεζες και ο δανειολήπτης θα έρχεται να συμπληρώνει το υπόλοιπο 10%-50%, σε συνάρτηση με την κατηγορία στην οποία υπάγεται και τον χρόνο.

Οι όποιες επιδοτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο, καθώς οι αναστολές πληρωμών για τους πληγέντες από τον κορωνοϊό ισχύουν έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης: Τρίμηνη παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για τακτοποίηση αυθαιρέτων

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: