Επενδυτικές προσδοκίες και το ραντεβού Μητσοτάκη-Μέρκελ το Μάρτιο

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει η κυβέρνηση της ΝΔ στο γεγονός ότι το επιτόκιο του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έπεσε για πρώτη φορά κάτω από το 1%, εκτιμώντας ότι βάζει τη χώρα στο ραντάρ των επενδυτών και αλλάζει το κλίμα στην οικονομία.

Γράφει η Βίκυ Σαμαρά

Η κυβέρνηση βεβαίως επιθυμεί να προτάξει «καλά νέα» στην οικονομία, αλλάζοντας την ατζέντα στην οποία έχει κυριαρχήσει το προσφυγικό-μεταναστευτικό και οι αντιδράσεις ιδίως στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Στο ιστορικό χαμηλό στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, που στάθηκε αφορμή θετικών δημοσιευμάτων στα διεθνή ΜΜΕ, έρχονται άλλωστε να προστεθούν οι θετικές προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Από το Μαξίμου επισημαίνουν ότι οι καλές αυτές ειδήσεις δεν ήρθαν τυχαία πάνω στο εξάμηνο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά οφείλονται στην πολιτική της κυβέρνησης, η οποία όπως εκτιμούν δημιουργεί κλίμα αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Σε όλη την Ευρωζώνη, οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων σημείωσαν τις προηγούμενες ημέρες πτώση 1 έως 3 μονάδων βάσης.

Οι αποδόσεις στη Νότια Ευρώπη ήταν επίσης χαμηλότερες, υποδηλώνοντας ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να προτιμούν ομόλογα που προσφέρουν μία θετική απόδοση παρά απλά τα πιο ασφαλή ομόλογα, όπως τα γερμανικά, που έχουν αρνητική απόδοση.

Η διαμόρφωση του επιτοκίου του ελληνικού 10ετούς ομολόγου στο 0,98% βεβαίως δεν αφορά άμεσα την τσέπη του πολίτη, έχει όμως όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές σημασία γιατί βάζει ουσιαστικά τη χώρα ξανά στο ραντάρ των επενδυτών. Και η προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων εργασίας είναι κομβικό στοιχείο στο αφήγημα της ΝΔ.

Οι επενδύσεις αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο παρεμβάσεων του πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Παρασκευή 6 Μαρτίου θα μιλήσει στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ τη Δευτέρα 9 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί και το ελληνογερμανικό επενδυτικό φόρουμ, στο πλαίσιο του οποίου ο πρωθυπουργός αναμένεται να συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Πρόκειται για το επενδυτικό φόρουμ με έμφαση στην «πράσινη ενέργεια», που είχαν εξαγγείλει Μητσοτάκης-Μέρκελ κατά την πρώτη τους συνάντηση στο Βερολίνο μετά την εκλογή του προέδρου της ΝΔ στην πρωθυπουργία.

Πολιτική

Tags: ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: