Έξι χρόνια φυλάκιση στον Πιστόριους!

Στη φυλακή οδηγείται ο Όσκαρ Πιστόριους, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι ετών για τη δολοφονία της φίλης του Ρίβα Στέενκαμπ.

Η εισαγγελία και μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης της Νότιας Αφρικής ζητούσαν ο κατηγορούμενος να τιμωρηθεί τουλάχιστον με την ελάχιστη ποινή 15ετους κάθειρξης που προβλέπεται για την κατηγορία του φόνου, τονίζοντας ότι ο Πιστόριους ουδεμία μεταμέλεια έδειξε για τον φόνο.

«Η κοινή γνωμη μπορεί να είναι δυνατή και επίμονη, όμως δεν μπορεί να παίξει ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου» είπε η δικαστής ανακοινώνοντας την ποινή.

Εξηγώντας το σκεπτικό της απόφασης, η δικαστής είπε ότι αισθάνθηκε πως τα ελαφρυντικά στοιχεία υπερτερούν των επιβαρυντικών παραγόντων.

Ειδικότερα ανέφερε πως το γεγονός ότι ο Πιστόριους προσπάθησε να σώσει τη Ρίβα μετά τους πυροβολισμούς έπαιξε ρόλο στην απόφασή της, όπως επίσης και οι επανειλημμένες, αν και ανεπιτυχείς, προσπάθειές του να ζητήσει συγνώμη από την οικογένειά της.

Μέλη του Συνδέσμου Γυναικών του κυβερνώντος Αφρικανικού Εθνικού Κονγκρέσου (ANCWL) που παρακολούθησαν τη δίκη σε ένδειξη υποστήριξης προς τη δολοφονημένη Στέενκαμπ, είπαν ότι η ποινή που επιβλήθηκε από τη δικαστή Μασίπα δεν είναι επαρκής.

«Πρώτα πέντε έτη, έξι χρόνια τώρα; Είναι ντροπή για το δικαστικό σύστημα» δήλωσε η Ζακλίν Μόφοκενγκ, εκπρόσωπος του ANCWL. «Είναι προσβολή για τις γυναίκες σε αυτή τη χώρα».

Έξω από το δικαστήριο, ορισμένοι συγκεντρωμένοι κρατούσαν πλακάτ με συνθήματα υποστήριξης προς τον αθλητή. Ένα πλακάτ έγραφε: «Δώστε πίσω στο Οσκαρ την ελευθερία του».

Ο Μπάρι Στέενκαμπ, ο πατέρας της Ρίβα, ο οποίος κατά τη διάρκεια της δίκης είπε ότι ο Πιστόριους πρέπει να πληρώσει για το έγκλημά του, αρνήθηκε να σχολιάσει το ενδεχόμενο να ασκηθεί έφεση. «Θα το αφήσουμε αυτό στο κράτος» είπε στους δημοσιογράφους.

Ο 29χρονος Νοτιοαφρικανός παραολυμπιονίκης, πρωτόδικα είχε κριθεί ένοχος για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας» της νεαρής κοπέλας τη νύχτα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013, και είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών.

Ο Πιστόριους αποφυλακίστηκε ύστερα από ένα χρόνο και θα έπρεπε να παραμείνει σε κατ΄ οίκον περιορισμό, στο σπίτι θείου του σε προάστιο της Πρετόρια.

Η εισαγγελία, όμως, άσκησε έφεση και η εναντίον του κατηγορία μετατράπηκε σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Ο 28χρονος Πιστόριους είχε πυροβολήσει και σκοτώσει την Στέενκαμπ στο μπάνιο του σπιτιού του, ισχυριζόμενος ότι επρόκειτο για τραγικό λάθος επειδή θεώρησε ότι ήταν διαρρήκτης.

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: