Εκλογές στην Τουρκία: Με πόλωση, τοξικότητα ακόμη και αλεξίσφαιρα η Τουρκία «ανοίγει» αύριο τις κάλπες

Με ερωτήματα για την επόμενη ημέρα, κυρίως όσον αφορά τις σχέσεις με την Δύση, οι κάλπες στη Τουρκία ανοίγουν σε  λίγες ώρες. Οι δύο βασικοί υποψήφιοι υπόσχονται ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της εξωτερικής τους πολιτικής με την Ευρώπη, παρότι ο Τούρκος πρόεδρος τα βάζει ακόμη και με τον Αμερικανό ομόλογο του. Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό, τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα. Για πρώτη φορά, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αισθάνεται την κaυτή ανάσα του Κεμάλ Κιλιντσαρογλου. Η απειλητική άνοδος του, που σε κάποιες δημοσκοπήσεις εμφανίζεται να προηγείται, έστω και με μικρό ποσοστό, δημιουργούν  κλίμα πόλωσης και έντασης. Η αποχώρηση ενός υποψηφίου, υπό τη σκιά σκανδάλου, περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα αφού σε αυτό το «παιχνίδι» εμπλέκεται — σύμφωνα με τον Κιλιντσάρογλου — ένας απρόσμενος παίκτης, η Ρωσία.

Την παραμονή της κρίσιμης για το μέλλον του ψηφοφορίας των προεδρικών εκλογών, ο απερχόμενος πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπάθησε να κινητοποιήσει τους οπαδούς του στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώνοντας τη σημερινή μέρα με μία προσευχή στην Αγία Σοφία, την οποία ο ίδιος έχει μετατρέψει από το 2020 σε τζαμί.

Με την προσευχή στην Αγία Σοφία ολοκλήρωσε μία προεκλογική εκστρατεία γεμάτη ύβρεις και κακοκρυμμένες απειλές, διατυπωμένες από τον ίδιο ή το περιβάλλον του, κατά του αντιπάλου του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

«Ολόκληρη η Δύση είχε τρελαθεί! Αλλά εγώ το έκανα!», καυχήθηκε αναφερόμενος στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Ο Ερντογάν, στην εξουσία από το 2003, υποσχέθηκε χθες ότι θα σεβασθεί το αποτέλεσμα των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, στις οποίες συμμετέχουν 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι, χαρακτηρίζοντας «απόλυτη βλακεία» την ερώτηση για το θέμα.

«Ηρθαμε στην εξουσία δια της δημοκρατικής οδού, με την υποστήριξη του λαού μας: αν η χώρα μας λάβει μία διαφορετική απόφαση, θα κάνουμε αυτό που απαιτεί η δημοκρατία. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να γίνει», είπε εμφανώς οργισμένος κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης που μεταδόθηκε ταυτόχρονα από τα περισσότερα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Ωστόσο, ο φόβος βιαιοτήτων παραμένει στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας έπειτα από μία σειρά περιστατικών κατά τις τελευταίες ημέρες μίας εξαιρετικά πολωμένης προεκλογικής εκστρατείας που υποχρέωσαν τον υποψήφιο της τουρκικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου να φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο κατά τις τελευταίες συγκεντρώσεις.

«Είστε έτοιμοι;»

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος έχει επιστρέψει στην Αγκυρα, θα ολοκληρώσει την εκστρατεία του σήμερα με μία συμβολική επίσκεψη στο μαυσωλείο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, που απειλείται με ποινή φυλάκισης επί της οποίας έχει ασκήσει έφεση, θα περάσει την τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας στην οικονομική πρωτεύουσα της Τουρκίας, που τον ανέδειξε δήμαρχό της το 2019.

Στον αντίποδα της αυταρχικής «του ενός ανδρός αρχής» που ενσαρκώνει ο Ερντογάν, ο 74χρονος αντίπαλός του προτείνει σε περίπτωση νίκης του μία συλλογική ηγεσία, περιβεβλημένος από αντιπροέδρους που θα εκπροσωπούν τα έξι πολιτικά κόμμα του συνασπισμού της αντιπολίτευσης της οποίας ηγείται και καλύπτει ευρύ πολιτικό φάσμα που αρχίζει από την εθνικιστική δεξιά και φθάνει στην φιλελεύθερη αριστερά.

«Είστε έτοιμοι για την δημοκρατία σε αυτήν την χώρα; Για να ξαναφέρουμε την ειρήνη στην χώρα. Εγώ είμαι. Σας το υπόσχομαι», είπε κατά την τελευταία μεγάλη του συγκέντρωση ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

.

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: