Έκλεισε η συμφωνία τρόικας – Κυπριακής Κυβέρνησης για το κούρεμα των καταθέσεων

Έκλεισε η συμφωνία τρόικας   Κυπριακής Κυβέρνησης για το κούρεμα των καταθέσεων


Ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμέσα στην Κυπριακή και τους εκπροσώπους της τρόικας, η συνάντηση των οποίων ξεκίνησε από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου και συνεχίστηκαν για αρκετές ώρες. Παράλληλα, όπως ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Eurogroup η συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης καθορίστηκε για τις 7 το απόγευμα της Κυριακής. 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, σε λίγη ώρα θα διεξαχθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο προεδρικό μέγαρο, παρουσία της τρόικας, προκειμένου ο πρόεδρος Αναστασιάδης να ενημερώσει για την συμφωνία.

Οι δύο πλευρές φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει σε όλα τα σημεία, ενώ μικρές επιφυλάξεις φαίνεται να υπάρχουν από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και αναμένεται επικοινωνία με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για να ολοκληρωθούν και τυπικά οι διαπραγματεύσεις.

Αυτή τη στιγμή, το κλιμάκιο της τρόικας μεταβαίνει στην Κεντρική Κύπρου.

Δεν θα συνεδριάσει η ολομέλεια της Βουλής

Δεν θα συγκληθεί Ολομέλεια της Βουλής , δήλωσε ο γενικός Διευθυντής της Βουλής Σωκράτης Σωκράτους.

Όπως είπε η αναμένει την έκβαση των διαπραγματεύσεων της κυβέρνησης με την Τρόικα και ότι το Σώμα δεν έτυχε ενημέρωσης για το ενδεχόμενο να διαβιβαστεί νομοσχέδιο στους βουλευτές.

Εν τω μεταξύ, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου εκτίμησε ότι αύριο θα κλείσει το ζήτημα, που αφορά τον τραπεζικό τομέα οριστικά στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας πως«ένα – ένα τα θέματα ξεκαθαρίζουν».

Σε δηλώσεις εξερχόμενος από το Οικονομικών, όπου παρέστη σε σύσκεψη με τον υπουργό, Μιχάλη Σαρρή, ανέφερε ότι «είμαστε σε έναν πάρα πολύ σωστό δρόμο», πρέπει να δώσουμε τέρμα σιγά- σιγά στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κούρεμα των καταθέσεων, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι μπορεί να μην χρειαστεί νέο νομοσχέδιο και πως εκ πρώτης όψεως δεν φαίνεται να χρειάζεται επιπρόσθετη ρύθμιση.

Ο Γενικός Εισαγγελέας, Πέτρος Κληρίδης είπε ότι ελπίζει να έχουν θετική κατάληξη οι διαβουλεύσεις. Ο πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου, Ανδρέας Αρτέμη εξέφρασε κι αυτός την ελπίδα να υπάρξει θετική κατάληξη σήμερα. Ωστόσο, σημείωσε, (η συμφωνία) θα πρέπει να περάσει και από το Eurogroup. Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κύπρου, Γιάννης Κυπρή δήλωσε ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται και δεν γνωρίζουν, αν θα καταλήξουν σήμερα.

Τι συμφωνήθηκε με την τρόικα

Η τρόικα φέρεται να αποδέχθηκε την πρόταση της κυπριακής πλευράς για «κούρεμα» των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου και το κρίσιμο σημείο,ήταν κατά πόσο θα εξαιρεθούν ή όχι τα Ταμεία Πρόνοιας.

Η κυβέρνηση επιμένει στο θέμα της εξαίρεσης των Ταμείων Πρόνοιας, αλλά η τρόικα το αποδέχεται μόνο αν υπάρξει βαθύτερο κούρεμα στις καταθέσεις άνω των 100.000 .

Σύμφωνα με το ΡΙΚ, έγινε αποδεκτό από το Eurogroup το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης ως θεσμός. Ωστόσο, θα φέρει τον τίτλο Ταμείο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης. Δηλαδή, δεν θα ασχοληθεί μόνο με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τις τραπεζικές ανάγκες, αλλά και με την ανάπτυξη.

Στο ταμείο αυτό θα περιλαμβάνονται και οι εισφορές, οι οποίες θα γίνονται ακόμα και από πολίτες και οργανωμένα σύνολα για σκοπούς ανάπτυξης.

Την Κυριακή το απόγευμα το Eurogroup

Οι ηγέτες της ΕΕ έχουν προγραμματίσει για αύριο στις Βρυξέλλες μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, η οποία εξαρτάται όμως από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της νησου, δήλωσαν σήμερα προς το Γαλλικό Πρακτορείο πολλές ευρωπαϊκές πηγές.

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωσε στο twittre πως η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 7 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. «Αύριο στις 6 μ.μ. (σ.σ. ώρα Βρυξελλών) Eurogroup για την », έγραψε ο Ντάισελμπλουμ στο Twitter.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με που του παραχωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την πρόταση για την αποστολή του αεροπλάνου έκανε στον Κύπριο πρόεδρο ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακόμη δεν έχει καθοριστεί ο ακριβής χρόνος αναχώρησης του Αναστασιάδη. Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαρτηθεί από την έκβαση της συνάντησης, που έχει η τρόικα στο υπουργείο Οικονομικών.

Η συνάντηση, με τη συμμετοχή των προέδρων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρόμπαϊ και της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, πρόκειται να διεξαχθεί στο περιθώριο του Eurogroup.

Οι διαπραγματεύσεις με την κυπριακή πλευρά είναι «δύσκολες» και δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. «Η χρησιμότητα και η χρονική στιγμή των συνόδων εξαρτάται απ” αυτό. Τίποτε δεν είναι σίγουρο, τίποτε δεν έχει ακόμη αποφασιστεί με βεβαιότητα», είπε μια από της πηγές αυτές.
peramatozoa.net

Έκλεισε η συμφωνία τρόικας   Κυπριακής Κυβέρνησης για το κούρεμα των καταθέσεων

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: