Εκλεισαν οι κάλπες στην Τουρκία – Για μεγάλη νίκη Ερντογάν μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ

Στις κάλπες προσήλθαν την Κυριακή πάνω από 54 εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες για να ψηφίσουν για τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, μία εκλογική αναμέτρηση που χαρακτηρίζεται εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον της χώρας και η οποία διεξάγεται με φόντο την αναζωπύρωση της κουρδικής σύρραξης και τη βία των τζιχαντιστών που εξαπλώνεται από τη Συρία.

Σύμφωνα, πάντως, με τα πρώτα, μερικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση TRT, το ισλαμοσυντηρητικό κόμμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδέχεται να ανακτήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να είναι σε θέση να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση

Με καταμετρημένο το 42% των ψήφων, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) προηγείται συγκεντρώνοντας ποσοστό 53,2%.

Την ίδια ώρα, το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα λαμβάνει 20,7%, ενώ το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών και το εθνικιστικό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος μπαίνουν οριακά στο κοινουβούλιο, με ποσοστό 11% το καθένα.

Ωστόσο, τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να είναι κατά πολύ διαφορετικά, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταμέτρηση στις μεγάλες πόλεις. Μάλιστα, ένα στέλεχος του AKP είπε ότι αναμένει το ποσοστό του κόμματος να πέσει στο 45-46%.

Νωρίτερα, πάντως, ο πρόεδρος Ερντογάν και οι πολιτικοί αρχηγοί στις δηλώσεις τους, αφού άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, επικαλέστηκαν την ανάγκη για ηρεμία και ειρήνη, ενώ ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κάλεσε τους πολίτες να προσέλθουν στις κάλπες σαν να πηγαίνουν σε μια γιορτή της δημοκρατίας.

Χωρίς σοβαρά προβλήματα η ψηφοφορία
Η ψηφοφορία σε όλη την Τουρκία έγινε χωρίς σοβαρά προβλήματα, αν και σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο Βαν, στο Μπιτλίς, στην Μους και στο Χακκάρι. Επίσης, στην επαρχία Τζίζρε άντρες των ενόπλων δυνάμεων μπήκαν σε εκλογικό κέντρο και συνέλαβαν άτομο το οποίο πίεζε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το φιλοκουρδικό κόμμα HDP.

Το κόμμα του Ερντογάν μπορεί να προσφύγει και πάλι στις κάλπες, αν δεν πετύχει αυτοδυναμία
Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ζητά αυτοδυναμία για τη σταθερότητα και χαρακτηρίζει ανίερη συμπαιγνία όλη την αντιπολίτευση, η οποία από την πλευρά της κάνει λόγο για δικτατορία Ερντογάν και πολλούς να υποστηρίζουν ότι αν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης δεν πάρει την αυτοδυναμία, ο Ερντογάν «θα κάνει πραξικόπημα»

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που κανείς πλέον δεν κρύβει ότι ταυτίζεται με τον Πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δέχτηκε σημαντικό πλήγμα στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015. Έχασε την αυτοδυναμία και στόχος του είναι να την επανακτήσει. Το τι θα γίνει αν δεν τα καταφέρει, είναι λίγο αόριστο. Η αοριστία αυτή προκύπτει από την πρακτική του ίδιου μετά τις εκλογές του Ιουνίου, αλλά κι από τις σημαντικές διαφορές που έχουν μεταξύ τους τα κόμματα τα αντιπολίτευσης, πράγμα που, τουλάχιστον στην περίπτωση του Ιουνίου, στάθηκε εμπόδιο στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού από τα κόμματα αυτά.

Δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη ότι το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος θα δεχτεί τη σύμπραξη με το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών. Από την άλλη, το ΚΔΑ δείχνει ότι θα ακολουθήσει το τουρκικό γνωμικό «ο παλαιστής που χάνει δε χορταίνει την ήττα» και θα επιδιώξει νέες, τρίτες εκλογές, αν το σημερινό αποτέλεσμα δεν φέρει την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται ότι αποκτά νέες δυνάμεις, όχι όμως αρκετές που θα του έδιναν τη δυνατότητα να είναι ο ισχυρός ρυθμιστικός παράγοντας. Το ψυχολογικό όριο του 30%, δεν είναι εύκολη υπόθεση, δείχνουν οι δημοσκοπήσεις.

Την ίδια ώρα, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος έχει εγκλωβιστεί στην αντικουρδική στάση, πράγμα που φαίνεται να είναι το μοναδικό του ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Αυξομειώνεται η εκλογική του δύναμη ανάλογα με το κατά πόσο έντονα είναι τα πράγματα στο κουρδικό. Κι αυτό είναι δική του επιλογή.

Όσον αφορά  στο φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών, έκανε το μεγάλο άλμα τον Ιούνιο, κι από το 6,5% πήγε στο 13,1%. Το ερώτημα είναι κατά πόσο θα διατηρήσει ή θα αυξήσει τη δύναμη αυτή. Πράγμα που είναι συνάρτηση του κατά πόσο θα συνεχίσει να μετατρέπεται σε κόμμα που αγκαλιάζει όχι μόνο τους Κούρδους, αλλά και διάφορα άλλα τμήματα της τουρκικής κοινωνίας. Αυτή είναι η φιλοδοξία της ηγεσίας του, ή πιο συγκεκριμένα του ηγέτη Σελαχατίν Ντεμιρτάς, αλλά παραμένει πολύ ισχυρή η κουρδική-εθνικιστική παράμετρος στο κόμμα.

protothema.gr

karfitsa.gr-Diethni

Tags: , , , , , , , , , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: