Εκδήλωση τιμής για την 44η επέτειο από το Κίνημα του Ναυτικού και την ανταρσία του «Βέλους»

«Το Κίνημα του Ναυτικού ήταν η απάντηση των έντιμων και δημοκρατικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο στυγνό και αυταρχικό καθεστώς που κατέλυσε την Ελληνική Δημοκρατία», επισήμανε ο Πάνος Καμμένος

Παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας πραγματοποιήθηκε απόψε στο άλσος ναυτικής παράδοσης στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Τροκαντερό, εκδήλωση τιμής και μνήμης για την 44η επέτειο από το Κίνημα του Ναυτικού και την ανταρσία του αντιτορπιλικού «Βέλος». «Το Κίνημα του Ναυτικού ήταν η απάντηση των έντιμων και δημοκρατικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, στο στυγνό και αυταρχικό καθεστώς που κατέλυσε την Ελληνική Δημοκρατία, τους δημοκρατικούς θεσμούς και τις συνταγματικές ελευθερίες των Ελλήνων», επισήμανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος. «Η Ελληνική Δημοκρατία είναι ισχυρότερη παρά ποτέ, η Ελλάδα είναι σεβαστή από εχθρούς και φίλους. Είμαστε αυτό για το οποίο πάλεψαν οι ήρωες του Κινήματος του Ναυτικού», σχολίασε περαιτέρω ο υπουργός ΥΕΘΑ και διαβεβαίωσε πως «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν παράγοντα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Ευρώπη, και μέσα από το συνταγματικό τους ρόλο, τον εγγυητή της εθνικής ανεξαρτησίας και εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας μας».

Ο κ. Καμμένος σημείωσε, επίσης, πως «με τη βοήθεια όλων των κομμάτων, επί δυόμισι χρόνια, όχι απλώς δεν συνεχίζεται αυτή η μείωση των αποδοχών των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, αλλά μετά και από το τελευταίο νομοσχέδιο για το ειδικό μισθολόγιο, αποκαθίσταται σιγά-σιγά. Δέσμευση όλων μας είναι με τη βοήθεια – επαναλαμβάνω – όλων των κομμάτων, να συνεχιστεί και να αποκατασταθεί πλήρως η οικονομική πίεση την οποία εδέχθησαν τα εν ενεργεία, αλλά και τα εν αποστρατεία στελέχη των ενόπλων δυνάμεων τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης». «Ξαναβρίσκουμε το δρόμο μας, με τις θυσίες των ελλήνων πολιτών, και ανυψώνουμε πάλι τη χώρα μας» υπογράμμισε καταληκτικά ο υπουργός. Ως την «κορυφαία στιγμή του αντιδικτατορικού αγώνα που επέφερε ισχυρό πλήγμα στο δικτατορικό καθεστώς και διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία που ακολούθησε για την επαναφορά της Δημοκρατίας στην Ελλάδα», χαρακτήρισε το Κίνημα του Ναυτικού και την ανταρσία του αντιτορπιλικού «Βέλος», ο αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης. «Απέδειξε δε, ότι το καθεστώς δεν είχε ερείσματα στις ένοπλες δυνάμεις. Το Κίνημα του Ναυτικού αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της προσήλωσης του πολεμικού ναυτικού στους δημοκρατικούς θεσμούς», σχολίασε περαιτέρω και διαβεβαίωσε για τη μεταλαμπάδευση της προσφοράς και των πράξεων των συμμετεχόντων στο Κίνημα, στις επόμενες γενιές. «Το κίνημα του Ναυτικού και η ανταρσία του αντιτορπιλικού “Βέλος” αμφισβήτησαν το δικτατορικό καθεστώς και διέψευσε τον ισχυρισμό του ότι στηρίζεται στις ένοπλες δυνάμεις», επισήμανε ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης. «Όλοι μας» πρόσθεσε «θα πρέπει να υπηρετούμε τη δημοκρατία με τις ενέργειες μας, όπως έπραξαν οι συμμετέχοντες στο Κίνημα του Ναυτικού». Εξάλλου ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και παρατήρησε γενικότερα, ότι τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων «μόνο έδωσαν και δίνουν χωρίς να παίρνουν αυτό που τους αναλογεί για την καθημερινή τους επιβίωση, με κίνδυνο να μετατραπούν σε μία λάμπουσα πενία».Ο υποναύαρχος ε.α. Γεώργιος Στράτος χαρακτήρισε το Κίνημα του Ναυτικού ως την πλέον οργανωμένη αντιδικτατορική προσπάθεια από την πλευρά του Πολεμικού Ναυτικού, του οποίου τα στελέχη, αν και προερχόμενα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, ήταν προσηλωμένα στη συνταγματική νομιμότητα. «Το Πολεμικό Ναυτικό έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα εδραίωση της δημοκρατίας στην Ελλάδα», σημείωσε. Στην εκδήλωση παρέστησαν, επίσης, ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βϊτσας, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, εκπρόσωποι από όλα τα κόμματα της Βουλής, και άλλοι επίσημοι.

Πηγή: protothema.gr

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: