Ειδομένη: Με το σταγονόμετρο η ροή προσφύγων, δραματική η κατάσταση στον καταυλισμό

Με πολύ αργούς ρυθμούς γίνεται η διέλευση των προσφύγων από τα σύνορα με την ΠΓΔΜ στην Ειδομένη, καθώς το τελευταίο 24ωρο πέρασαν από την ουδέτερη ζώνη Ελλάδας-ΠΓΔΜ μόλις 500 πρόσφυγες.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την αστυνομία, στον καταυλισμό στην Ειδομένη και περιμετρικά, στα χωράφια, έχουν κατασκηνώσει περίπου 10.000 άνθρωποι, ενώ στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, σε Νέα Καβάλα και Χέρσο στο Κιλκίς, βρίσκονται άλλοι 4.000 πρόσφυγες. Η εικόνα δεν προβλέπεται να αλλάξει τις επόμενες ημέρες, δεδομένου ότι καθημερινά φτάνουν στη χώρα από τα τουρκικά παράλια τουλάχιστον 1.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ειδομένη είναι ασφυκτική. Παιδιά βρίσκονται όλη μέρα μέσα στη λάσπη, πολλά ακόμη και άρρωστα, έγκυες είναι αναγκασμένες να μένουν στης σκηνές μέσα στην υγρασία για πάνω από 10 μέρες και πρόσφυγες ελλείψει σκηνών αναγκάζονται πολλές φορές να κοιμούνται έξω παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τη βροχή. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα που δραστηριοποιούνται στους καταυλισμούς που έχουν στηθεί στα σύνορα με την ΠΓΔΜ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κίνδυνο εξάπλωσης επιδημιών στην περιοχή.
Την ίδια ώρα οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν λάβει έκτακτα μέτρα για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο πρόσφυγες να επιχειρήσουν ξανά να παραβιάσουν τον μεταλλικό φράχτη. Στο σημείο της ουδέτερης ζώνης, από την πλευρά της ΠΓΔΜ, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις, ανά διαστήματα πετούν ελικόπτερα της αστυνομίας και του στρατού, ενώ στο σημείο εστάλησαν και αύρες εκτόξευσης νερού.

typosthes.gr-topika

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: