Εφετείο αναστέλλει προσωρινά τη δημοσιοποίηση εγγράφων του Τραμπ και συνεργατών του για την επίθεση στο Καπιτώλιο

Τα έγγραφα αυτά έχουν ζητηθεί από την ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία διενεργεί έρευνα για την αιματηρή επίθεση —  Το τριμελές εφετείο διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως ετυμηγορία επί της ουσίας» της υπόθεσης

Αμερικανικό εφετείο αποδέχθηκε χθες Πέμπτη το αίτημα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να ανασταλεί προσωρινά η δημοσιοποίηση εγγράφων του Λευκού Οίκου που θα μπορούσαν να τον εμπλέξουν στην έφοδο οπαδών του την 6η Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο.

Τα έγγραφα αυτά έχουν ζητηθεί από την ειδική εξεταστική επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία διενεργεί έρευνα για την αιματηρή επίθεση. Τη δημοσιοποίησή τους διέταξε την Τρίτη ομοσπονδιακός δικαστής, εν ονόματι του «δημοσίου συμφέροντος», συγκεκριμένα της ανάγκης κατανόησης από τους Αμερικανούς «των γεγονότων που οδήγησαν στην 6η Ιανουαρίου».

Το εφετείο στο οποίο προσέφυγε η ομάδα των δικηγόρων του δισεκατομμυριούχου ανακοίνωσε χθες ότι αποφάσισε να υπάρξει «προσωρινή αναστολή» και ότι θα συνεδριάσει για το ζήτημα την 30ή Νοεμβρίου.

Το τριμελές εφετείο διευκρίνισε ότι η απόφαση αυτή «δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εκληφθεί ως ετυμηγορία επί της ουσίας» της υπόθεσης.

Την 6η Ιανουαρίου, χιλιάδες οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ συγκεντρώθηκαν στην Ουάσινγκτον καθώς το Κογκρέσο επικύρωνε τη νίκη του αντιπάλου του, του Δημοκρατικού Τζο Μπάιντεν, στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020.

Ο μεγιστάνας των ακινήτων απευθύνθηκε στο πλήθος διατεινόμενος για μια ακόμη φορά, χωρίς να παρουσιάσει καμία απόδειξη γι’ αυτό, πως του «έκλεψαν» τη νίκη. Πολλές εκατοντάδες διαδηλωτές κατόπιν επιτέθηκαν στο Καπιτώλιο, σπέρνοντας το χάος και τη βία ως ακόμη και στο ημικύκλιο.

Ο Τζο Μπάιντεν έχει ήδη εγκρίνει τη δημοσιοποίηση των εγγράφων, έκτασης περίπου 770 σελίδων, που φυλάσσονται στο Εθνικό Αρχείο και τμήμα τους επρόκειτο να διαβιβαστεί σήμερα Παρασκευή στο Κογκρέσο.

Ανάμεσά τους είναι κυρίως σημειώματα πρώην στενών συνεργατών του Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και το ημερολόγιο του Λευκού Οίκου – αναλυτική καταγραφή των δραστηριοτήτων, των ταξιδιών, των ενημερώσεων, των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κ.λπ..

Μεταξύ άλλων εγγράφων που ο πρώην πρόεδρος δεν θέλει να συμβουλευθεί η επιτροπή είναι σημειώματά του προς την πρώην εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου, την Κέιλι Μακενάνι, χειρόγραφό του για τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν την 6η Ιανουαρίου, καθώς και το προσχέδιο της ομιλίας του στη συγκέντρωση που βαπτίστηκε Save America («Σώστε την Αμερική»), πριν από την επίθεση.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που αποποιείται κάθε ευθύνη για τα επεισόδια, επικαλείται το εκτελεστικό προνόμιό του να διαβαθμίζει απόρρητες κάποιες πληροφορίες. Ωστόσο, η ειδική εξεταστική επιτροπή και ειδικοί αντικρούουν το επιχείρημα αυτό και το ζήτημα μάλλον θα χρειαστεί να επιλύσει η δικαιοσύνη..

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: