Εντυπωσιακή πτώση σε τμήματα της περιφέρειας -Τέλος αγωνίας αύριο για τους υποψηφίους – Ανακοινώνονται οι βάσεις – Πανελλήνιες 2015

Εντυπωσιακή πτώση σε τμήματα της περιφέρειας  Τέλος αγωνίας αύριο για τους υποψηφίους   Ανακοινώνονται οι βάσεις   Πανελλήνιες 2015

Η αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων των πανελληνίων εξετάσεων αναμένεται αύριο να λάβει τέλος. Την Τετάρτη 26 Αυγούστου, εκτός απροόπτου, θα ανακοινωθούν από το υπουργείο Παιδείας οι φετινές βάσεις εισαγωγής στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Στην Αχαΐα οι υποψήφιοι έτος ήταν 3.219, αριθμός ελαφρά μικρότερος από τον αντίστοιχο περσινό.

Όπως έχει ήδη επισημανθεί από «Το Βήμα», τα πανεπιστήμια αναμένεται να ανοίξουν εφέτος τις πόρτες τους με πολύ χαμηλότερες βάσεις εισόδου από ό,τι σε παλαιότερες χρονιές λόγω της δυσκολίας των θεμάτων που επελέγησαν στις εξετάσεις.

Αναμένεται έτσι η πτώση των βάσεων να είναι εντυπωσιακή σε τμήματα της επαρχίας που έχουν ομοειδή τους τμήματα στα αστικά κέντρα, καθώς υπάρχει μεγάλος περιορισμός εφέτος στις κατηγορίες των δικαιούχων μετεγγραφών.

Τα μαθήματα που επηρεάζουν κυρίως την πτώση των βάσεων εισαγωγής είναι τα Μαθηματικά, η Φυσική, τα Αρχαία και η Βιολογία Κατεύθυνσης, που αποτελούν και τα κύρια μαθήματα για το 2ο (θετικές επιστήμες), το 3ο (επιστήμες υγείας) και το 4ο επιστημονικό πεδίο (τεχνολογικές επιστήμες).

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο εκπαιδευτικός κ. Γ. Χατζητέγας μιλώντας στο «Βήμα»:

Ιατρικές Φαρμακευτικές και Οδοντιατρικές Σχολές «πέφτουν». Πιθανότατα και η Ιατρική Σχολη Αθηνών θα πέσει κάτω από τα 19.000 μόρια, ενώ η αντίστοιχη σχολή στη θα κινηθεί, όπως όλα δείχνουν, γύρω στα 18.200 μόρια.

Η βάση της Νομικής Σχολής της Αθήνας αναμένεται ότι θα πέσει ως και 300 μόρια σε σχέση με πέρυσι, ενώ εκείνη της Θράκης αναμένεται ότι θα πέσει κάτω και από τα 18.000 μόρια. Πιο συγκεκριμένα, η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι πιθανόν να βρεθεί και κάτω από τα 18.500 μόρια ενώ της Θεσσαλονίκης αναμένεται ότι θα κινηθεί γύρω στα 18.400 μόρια.

Στις Πολυτεχνικές Σχολές η πτώση των βάσεων αναμένεται ότι θα είναι ως και 2.000 μόρια. Στον Βόλο το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών μπορεί να πέσει και κατά 1.000 μόρια, ενώ στο αντίστοιχο τμήμα της Αθήνας και του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου η πτώση της βάσης θα είναι της τάξεως των 500 μορίων.

Στο Τμήμα Μαθηματικών Αθήνας επίσης αναμένεται πτώση της βάσης σχεδόν 800 μορίων και μεγαλύτερη των 900 μορίων στο Φυσικό του ίδιου πανεπιστημίου.

Πτωτικές αλλά πιο συγκρατημένα θα είναι οι τάσεις στις βάσεις και των οικονομικών τμημάτων στην Αθήνα αλλά και στην Περιφέρεια. Στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών αναμένεται πτώση της βάσης περίπου 100 μορίων. Το ίδιο και στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής Επιστήμης του ίδιου ιδρύματος, όπου αναμένεται πτώση που μπορεί να φτάσει και τα 500 μόρια.

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: