Δύο προκαταρκτικές έρευνες από τον Άρειο Πάγο για την υπόθεση Πανούση

Τη διενέργεια δύο ανεξάρτητων προκαταρκτικών εξετάσεων παρήγγειλε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφορικά με τις καταγγελίες Γιάννη Πανούση και τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι Παρασκευόπουλος και Νίκος Τόσκας.
Oι υπουργοί Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ζητώντας να ερευνηθούν εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα παραβίασης απορρήτου μυστικών εγγράφων και υπηρεσιών, υπεξαγωγή εγγράφων κ.λπ.
Όπως διευκρινίστηκε από τον κ. Παρασκευόπουλο τις τελευταίες ημέρες δημοσιεύονται διάλογοι που έχουν το χαρακτήρα απορρήτου και ως εκ τούτου ζήτησαν από την κ. Γκουτζαμάνη να διερευνηθούν οι ευθύνες όλων που αναπαράγουν τα έγγραφα και τους υποτιθέμενους διαλόγους.
«Αναφέραμε ένα φαινόμενο ιδιαίτερα ανησυχητικό. Τη δημοσιοποίηση δημοσίων εγγράφων, ενδεχομένως να έχει και νομικό ή και ποινικό ενδιαφέρον» είπε ο κ. Παρασκευόπουλος.
Από την πλευρά του, ο κ. Τόσκας είπε ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για να διερευνήσει τα ζητήματα «της όποιας διαρροής διαβαθμισμένων πληροφοριών που δημιουργεί τεράστια θέματα εθνικής ασφάλειας με τα οποία δεν πρέπει να παίζουμε».
Απαντώντας, ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης έκανε λόγο για ολοκληρωτικού τύπου αντίληψη και πρακτική από την πλευρά της κυβέρνησης, και δεν απομένει -όπως έλεγε- να τον συλλάβουν «με τις ευλογίες» των υπουργών Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη.
Επίσης, συμπλήρωσε πως είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό πως «ή θα απαλλαγεί από τον στενό κύκλο των Αριστερών του τίποτα ή θα χαθεί μαζί τους».
Η κ. Γκουτζαμάνη διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ως προς τα καταγγελόμενα από τον κ. Πανούση για να διακριβωθεί η τυχόν τέλεση των εξής αδικημάτων: 1) βία κατά πολιτικού σώματος ή της κυβέρνησης, δηλ. κατά υπουργών, βουλευτών, μελών της κυβέρνησης κ.λπ. και 2) παράνομης βίας και συμμετοχής σε παράνομη βία αναφορικά με την κατάληψη της Πρυτανείας Πανεπιστημίου (δημοσίου κτιρίου).
Ακόμα ζήτησε κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης να αναζητηθούν οι δικογραφίες για την τοποθέτηση βόμβας στο γραφείο του κ. Πανούση (10/02/2009) και την επίθεση που δέχθηκε στο Πανεπιστήμιο (18/02/2009) και σε περίπτωση που έχουν τεθεί στο αρχείο, να ανασυρθούν και να συσχετισθούν.
Ως προς τη μηνυτήρια αναφορά των δυο υπουργών, η κ. Γκουτζαμάνη ζήτησε να διερευνηθεί η γνησιότητα των εγγράφων που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, δημοσιεύθηκαν στον έντυπο Τύπο και αναπαράχθηκαν από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
Σε περίπτωση που διακριβωθεί η τέλεση αδικημάτων, τότε να ερευνηθεί εάν έχουν τελεσθεί τα αδικήματα της υπεξαγωγής εγγράφων από υπάλληλο που του τα εμπιστεύθηκαν, της παράβασης υπηρεσιακού απορρήτου και της χρησιμοποίησης από τρίτο πρόσωπο, της παράβασης καθήκοντος και της εχεμύθειας από εργαζόμενο στην ΕΥΠ.

typosthes.gr-Politiki

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: