Δώρο μία γραβάτα από τον Ιταλό πρέσβη στον Δρίτσα

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής συναντήθηκε με τον Λουίτζι Μάρας και στελέχη της ιταλικής πρεσβείας με αντικείμενο συζήτησης τη ναυτιλία και το προσφυγικό

Με τον Πρέσβη της Ιταλίας Λουίτζι Μάρας και στελέχη της ιταλικής πρεσβείας στην Ελλάδα, συναντήθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Σκοπός της συνάντησης ήταν η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν τη ναυτιλία και την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, τόσο σε διμερές όσο και σε επίπεδο Διεθνών Οργανισμών και Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο Ιταλός πρέσβης βάδισε στα χνάρια του πρωθυπουργού του Ματέο Ρέντσι, ο οποίος τον περασμένο Φεβρουάριο είχε χαρίσει μια γραβάτα στον Αλέξη Τσίπρα και έκανε με τη σειρά του το ίδιο δώρο στον Θοδωρή Δρίτσα.

Όσο αφορά τη συνάντηση, ο υπουργός υπογράμμισε το σημαίνοντα ρόλο των δύο κρατών στη διατήρηση της σταθερότητας στο χώρο της Μεσογείου, γεγονός που υπαγορεύει την αναβάθμιση της μεταξύ τους συνεργασίας, ενώ έδωσε έμφαση στον πρωταγωνιστικό ρόλο που διαδραματίζουν οι δύο χώρες στην αντιμετώπιση της παρούσας μεταναστευτικής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, με την πρωτοφανή αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών κατά τη τελευταία διετία.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στις διαπραγματεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ε.Ε. επί της νέας πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής (BorderPackage), οι οποίες ξεκίνησαν τη δράση τους στις αρχές του έτους, στο πλαίσιο των αρμοδίων οργάνων του Συμβουλίου της Ε.Ε.. Προσδιόρισε μεταξύ των τομέων βαρύνουσας σημασίας στη διαχείριση των προσφυγικών/ μεταναστευτικών ροών την αναγκαιότητα ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας σε περιστατικά έρευνας και διάσωσης, τονίζοντας το γεγονός ότι το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ διέσωσε εντός του 2015 άνω των 100.000 ανθρώπων που κινδύνευσαν στο Αιγαίο.

Ο κ. Δρίτσας υπογράμμισε επίσης την αναγκαιότητα αξιοποίησης των πόρων της Ε.Ε. για τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος και την ταχεία απελευθέρωση των συναφών κονδυλίων, δεδομένης της οικονομικής και επιχειρησιακής επιβάρυνσης που υφίστανται οι δυο χώρες.

Από πλευράς του, ο Ιταλός πρέσβης επιβεβαίωσε το εξαιρετικό επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Ιταλίας και έδωσε έμφαση στις εξελίξεις στο Συμβούλιο της Ε.Ε. όσον αφορά την πρόταση δημιουργίας Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής και Ακτοφυλακής, αναγνωρίζοντας εμφατικά τον πολύ σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.

Επίσης, κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκε η προτεραιότητα που αποδίδουν οι δύο χώρες στην προώθηση της χρήσης LNG από τη ναυτιλία και τη δημιουργία των αντίστοιχων λιμενικών υποδομών, σύμφωνα με την νομοθεσία της Ε.Ε.

Πηγή: protothema.gr

ellada

  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: