ΔΝΤ: Ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους για να κριθεί η συμμετοχή στο πρόγραμμα

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ, το ΔΝΤ θα πραγματοποιήσει ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους προκειμένου να πάρει την οριστική του απόφαση σχετικά με το αν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Μάρεϊ, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης, σημείωσε πως οι αποφάσεις που έλαβε το Eurogroup τον Ιανουάριο θα επιταχύνουν μεν τις τεχνικές διαδικασίες για την ελάφρυνση του δημοσίου χρέους, όμως δεν έχουν επιτευχθεί οι προϋποθέσεις που έχει εγκρίνει το Ταμείο για την ενεργοποίηση του προγράμματος.

Μάλιστα, επανέλαβε πως το Ταμείο παραμένει σταθερό στην απαίτησή του για μεταρρυθμίσεις και για ελάφρυνση του χρέους εκ μέρους των Ευρωπαίων.  

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, το Ταμείο θα συνεχίσει να παρακολουθεί την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά τον ίδιο τρόπο που συμβαίνει με όλες τις χώρες-μέλη του Ταμείου, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για μία διαδικασία «επιτήρησης».

Σε ερώτηση για την αναφορά του Ντέκλαν Κοστέλο ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει για μία δεκαετία τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Μάρεϊ δεν θέλησε να κάνει υποθέσεις για το πώς θα εξελιχθεί η σχέση του Ταμείου με την Ελλάδα σε δέκα χρόνια από σήμερα.

Τέλος, ερωτηθείς για τις παραδοχές των σεναρίων που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή στο πλαίσιο των επικείμενων τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Μάρεϊ αρκέστηκε να αναφέρει ότι «η διαδικασία θα συμβάλλει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες διαθέτουν ένα εξαιρετικά υψηλό απόθεμα κόκκινων δανείων».

oikonomia

Tags:
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: