Διχασμένη η Ευρώπη για το μεταναστευτικό- Νέα έκτακτη σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών

Τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα ζήτησαν η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ και ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν μετά την συνάντησή τους στο Βερολίνο, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούμε να περιμένουμε» μέχρι την τακτική Σύνοδο στα μέσα Οκτωβρίου. Η καγκελάριος έλαβε ωστόσο αποστάσεις από τις απειλές για οικονομικές κυρώσεις στις χώρες που αντιδρούν στο σύστημα κατανομής.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι συνεχίζει τις διαβουλεύσεις για τη διεξαγωγή έκτακτης συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκή Ενωσης με επίκεντρο την μεταναστευτική κρίση, ενώ επεσήμανε ότι πρόκειται να ανακοινώσει την απόφασή του την Πέμπτη.

«Κατά τις διαβουλεύσεις μου, ορισμένοι ηγέτες ζήτησαν μια έκτακτη σύνοδο κορυφής για τη μετανάστευση. Θα συνεχίσω τις συζητήσεις και θα ανακοινώσω την απόφασή μου την Πέμπτη» ανέφερε ο κ. Τουσκ μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε ότι τάσσεται υπέρ μίας μείωσης των διαρθρωτικών πόρων που λαμβάνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι χώρες που αρνούνται να δεχθούν τις ποσοστώσεις κατανομής των προσφύγων, αντίθετα απ” ό,τι ισχυρίζεται το Βερολίνο.

Οι χώρες αυτές «είναι συνήθως χώρες που λαμβάνουν πολλούς διαρθρωτικούς πόρους» από την Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ στο γερμανικό τηλεοπτικό κανάλι ZDF.

«Νομίζω πως είναι επίσης δίκαιο να λαμβάνουν λιγότερα χρηματοδοτικά μέσα» εκ μέρους της Ευρώπης, επιχειρηματολόγησε ο ντε Μεζιέρ, λέγοντας πως εγκρίνει μία πρόταση που διατυπώθηκε σε αυτό το πνεύμα από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Όμως ο Γιούνκερ «ποτέ δεν το είπε αυτό» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Οι συμφωνίες σύμπραξης και τα εν λειτουργία προγράμματα για την τρέχουσα περίοδο προγραμματισμού δεν προσφέρουν νομική βάση ώστε να μειωθούν οι κατανομές των διαρθρωτικών ταμείων και των επενδύσεων, αν ένα κράτος αρνηθεί τους υποχρεωτικούς μηχανισμούς μετεγκατάστασης» προσφύγων, επέμεινε η εκπρόσωπος. «Δεν είναι ένας δρόμος που εξετάζουμε προς το παρόν», δήλωσε.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των χωρών-μελών της ΕΕ θα συνεδριάσουν εκτάκτως την ερχόμενη Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συζητήσουν τη μεταναστευτική κρίση, ανακοίνωσε σήμερα το Λουξεμβούργο, καθώς η σύνοδος της Δευτέρας κατέληξε σε αδιέξοδο.

Το Λουξεμβούργο, που ασκεί την προεδρία της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο, ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι επιθυμεί από το συμβούλιο των υπουργών να συμφωνήσει έναν μηχανισμό για τη μετεγκατάσταση 120.000 αιτούντων άσυλο από τις χώρες πρώτης εισόδου τους, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ουγγαρία.

Action24.gr-Diethni

Tags: , ,
  

ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ:      ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ: